Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

Με τους πολιτικούς αρχηγούς συναντάται ο Πρωθυπουργός για το θέμα των Σκοπίων

Δυστυχώς λείπει η συναίνεση – τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται – οι ΑΝΕΛ έχουν διφορούμενη στάση μέσα στους κόλπους τους

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες θα τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Οι συναντήσεις γίνονται σε κλίμα το οποίο κάθε άλλο παρά καλό είναι, αφού οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς, για έλλειψη ενημέρωσης (στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη γίνει συναντήσεις μεταξύ του Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων – υπάρχει και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του των Σκοπίων) ενώ το δυστύχημα είναι ότι η απαιτούμενη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων λείπει.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν κόμματα ή δηλώνουν στελέχη τους, υπάρχουν αρχηγοί κομμάτων που ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ενώ η κυβερνητική επιλογή είναι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Επίσης κάποιοι, όπως ο αρχηγός της ΝΔ, έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το θέμα. Όπως δημοσιεύουν αθηναϊκά ΜΜΕ, συνεργάτες του Μητσοτάκη ανέφεραν ότι “είναι αργά για ενημέρωση» ενώ λίγα λεπτά αργότερα γινόταν γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό για λόγους θεσμικής τάξης.

Τον κύκλο των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων άνοιξε ο κυβερνητικός εταίρος του Πρωθυπουργού, Π. Καμμένος και θα ακολουθήσουν κατά σειρά Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Θεοδωράκης και Λεβέντης.

Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει διάσταση απόψεων εντός των κυβερνητικών εταίρων, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΑΝΕΛ) που εκτοξεύουν βέλη κατά συναδέλφων τους αναφορικά με τη στάση τόσο των ιδίων όσο και του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου (ΣΥΡΙΖΑ).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το θέμα έχει πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεων και κινήσεων μεταξύ διαφόρων κύκλων που εκμεταλλεύονται τις προαναφερθείσες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων και η πατριδοκαπηλία (που την ονομάζουν “πατριωτισμό”) ή η πλήρης απαξίωση του συγκεκριμένου προβλήματος της χώρας (που στην ουσία είναι ένας κακώς εννοούμενος και κοντόφθαλμος “διεθνισμός”) οργιάζουν.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Νίμιτς (που είναι υποτίθεται ουδέτερος και έχει τη θέση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ, παρότι σε συνεντεύξεις του μιλάει για… “Μακεδόνες” που τον σταματάνε στη Νέα Υόρκη στο δρόμο) θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου.