Κατηγορίες
περιβάλλον

Καταστάσεις από το μέλλον λόγω λειψυδρίας στο Κέιπ Τάουν

Καταστάσεις από το μέλλον ζουν στη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στην πόλη του Κέιπ Τάουν όσον αφορά το νερό και την κατανάλωσή του.

Και το γράφουμε έτσι επειδή αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε νερό με τον τρόπο που το κάνουμε σήμερα, στο τέλος όλοι μας θα βρεθούμε στην ίδια ακριβώς θέση!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η 2η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής κινδυνεύει να αποτελέσει την πρώτη μεγαλούπολη στον πλανήτη που θα ξεμείνει από νερό.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η “Ημέρα Μηδέν”, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, θα επέλθει στις 12 Απριλίου ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα αναφορικά με την κατανάλωση του νερού, είτε πόσιμου είτε για οικιακή χρήση.

Από την 1η Φεβρουαρίου οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερα από 49,9 λίτρα πόσιμου νερού, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η “Ημέρα Μηδέν”. Για να γίνει αντιληπτό που πάει το θέμα πρέπει να αναφερθεί ότι ένας μέσος Αμερικανός υπολογίζεται πως χρησιμοποιεί περίπου οχταπλάσια ποσότητα.

Η επιτρεπτή ποσότητα νερού θα μειωθεί στο μισό αν τελικά επέλθει η “Ημέρα Μηδέν” και οι κάτοικοι θα προσέρχονται σε συγκεκριμένα φυλασσόμενα σημεία ώστε να παραλαμβάνουν νερό από το δημόσιο δίκτυο (θα εξαιρεθούν νοσοκομεία, σχολεία και άλλοι δημόσιοι χώροι).

Αιτία για τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην περιοχή, που έχει οδηγήσει το επίπεδο των υδάτων στα φράγματα σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Επίσης η ιλιγγιώδης αύξηση του πληθυσμού καθώς και η κλιματική αλλαγή.

Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι τώρα στο νότιο ημισφαίριο είναι καλοκαίρι και βροχοπτώσεις δεν αναμένονται σύντομα. Οπότε οι κάτοικοι ήδη ανακυκλώνουν το νερό που έχουν στη διάθεσή τους ενώ αποθηκεύουν νερό οπουδήποτε μπορούν.