Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων

Σύμφωνα με ενημέρωση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Τρικάλων, με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου το συμβούλιο της Διοικούσας Επιτροπής στα Κεντρικά Γραφεία του Γ.Ο.Ε.Β. Πεδιάδας Θεσ/νίκης – Λαγκαδά.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Παρέστησαν επίσης οι κύριοι Φάνης Παππάς Αντιπεριφερειάρχης Π.Κ.Μ.(Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κώστας Στουρνάρας.

Ο κ. Φ. Παππάς αναφέρθηκε στην λειτουργία των Ο.Ε.Β. (Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) και τον νόμο 4456 ́ που είναι σε εφαρμογή και ότι θα συμβάλει θετικά με τις ενέργειες του από πλευράς Π.Κ.Μ.


Ο κ. Κώστας Στουρνάρας έδωσε εξηγήσεις και ενημέρωσε τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής

• για τις ερμηνευτικές του νόμου 4456 ́και για την διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού
• για τα έργα υποδομής (Διώρυγες, Αντλιοστάσια, Υπόγεια Δίκτυα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
• για την ρευστοποίηση των Ο.Ε.Β. και ειδικότερα για μία μερίδα οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
• για την αποκλειστική διαχείριση της άρδευσης από τους Ο.Ε.Β
• για τον ειδικό φόρο στην τιμολόγηση του νερού άρδευσης

Για όλα τα παραπάνω θέματα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής απαίτησαν την γρήγορη υλοποίηση των διορθωτικών τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στον νόμο 4456, στην άμεση κατάθεση του προγράμματος ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) για τα έργα υποδομής στον αρδευτικό τομέα, την άμεση εξεύρεση αλλά ήπιας λύσης της ρευστοποίησης των Ο.Ε.Β ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι Οργανισμοί, για την αποκλειστικότητα της διαχείρισης άρδευσης να μην μπλέκονται διάφοροι φορείς και δημιουργούν προβλήματα στην άρδευση των αγροτών.

Για τον ειδικό φόρο τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής υπενθύμισαν την υπόσχεση του υπουργού σε προηγούμενη συνάντηση για συμβολική (υποδεέστερη του λεπτού του ευρώ) τιμολόγηση του νερού άρδευσης για να είναι βιώσιμη η κάθε καλλιέργεια, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αγροτικές κινητοποιήσεις.

“Τέλος αποφασίστηκε η συχνή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς φορείς, για να φέρουμε εις πέρας τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους Τ.Ο.Ε.Β. της χώρας.” καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.