Κατηγορίες
επικαιρότητα

Πέθανε ο Γιάννης Καψής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣΈνας σημαντικός Μικρασιάτης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο Γιάννης Καψής.

Τον Καψή οι περισσότεροι τον ήξεραν για τη δημοσιογραφική του ή και την πολιτική του διαδρομή και δράση (ήταν σε διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου), όμως ήταν και ένας εξαιρετικός συγγραφέας.

Η καταγωγή του και τα βιώματά του τον βοηθούσαν να κατανοεί πολλά περισσότερα στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από ότι κάποιοι άλλοι – άλλωστε είναι γνωστή η γενικότερη σκληρή στάση του στα ελληνοτουρκικά αλλά και η ειδικότερη στάση του κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 1987, μια εποχή που ήταν στο υπουργείο των Εξωτερικών.

 

 

Έγραψε αρκετά βιβλία, πολλά από αυτά με θέμα τους τη Μικρασία και την Καταστροφή: το κλασσικό (πλέον) “Χαμένες Πατρίδες”, “Η δίκη των Έξι”, “1922 – Η Μαύρη Βίβλος” είναι μερικά από αυτά.

Η Βασιλεύουσα δεν έπεσε το 1453· τον Σεπτέμβριο του 1922 πατήθηκε από τους Τούρκους.” έγραψε στην τελευταία παράγραφο του ιστορικού αφηγήματος “Χαμένες Πατρίδες” ο Καψής το 1962 – μόλις 40 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαιότητα της Μικρασίας για τον Ελληνισμό.