Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας

Ανακοίνωση του Δήμου Αλεξάνδρειας για το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 8767/05.12.2016 απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας η Πράξη «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι μια νέα κοινωνική δομή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποδοχή, την εξυπηρέτηση, την παροχή υπηρεσιών και τη διασύνδεση όλων των πολιτών, που έχουν αυξημένες ανάγκες κοινωνικής προστασίας, με όλους τους φορείς, δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αναπτύσσονται είτε στη περιοχή, είτε στη Περιφέρεια, είτε σε εθνικό επίπεδο, με ιδιαίτερη στόχευση στα προγράμματα και στις δράσεις που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη και την ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά»:

  • Πληροφορεί και διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
  • Υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), από τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  • Συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές καθώς και σε υπηρεσίες απασχόλησης, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου.
  • Παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
  • Συμπράττει στην ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.
  • Διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού, επιμορφωτικού, κοινωνικού περιεχομένου.
  • Εξυπηρετεί και υποστηρίζει παιδιά και εφήβους σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα κάθε πολίτη που προσέρχεται ζητώντας να λάβει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ωφελούμενοι του «Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά» είναι οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά και ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πολιτών, άποροι, Ρομά, ΑμεΑ, άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες και γενικότερα οποιοσδήποτε πολίτης ο οποίος βιώνει κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο Δήμο Αλεξάνδρειας ξεκίνησε από την 1.1.2017 τη λειτουργία του το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης. To Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου βρίσκεται στη Πλατεία Παπαντωνίου στην Αλεξάνδρεια και διαθέτει Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νοσηλεύτρια, Ειδική Παιδαγωγό και Διαμεσολαβήτρια. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο: 2333023114 και ώρες 8:00π.μ.- 4:00μμ.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας από την 1.9.2017 προσέλαβε νέο προσωπικό που στελεχώνει τη Κεντρική Δομή του Κέντρου Κοινότητας. Αποτελείται από Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο και Οικονομολόγο – Ειδικό σε θέματα απασχόλησης. Η Κεντρική Δομή του Κέντρου Κοινότητας βρίσκεται στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξάνδρειας (δίπλα από το ΚΑΠΗ). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο: 2333053072, και ώρες 9:00π.μ.- 5:00μμ.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», άξονας προτεραιότητας 9Β: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.