Κατηγορίες
Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας στη Βέροια

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 28ης Νοεμβρίου στη Βέροια.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην αρμονική συνεργασία Π.Ε Ημαθίας και Δήμων, στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν από την έντονη βροχόπτωση του διημέρου 15ης και 16ης Νοεμβρίου 2017, επισημαίνοντας ότι, παρά τις ελλείψεις σε πόρους, μηχανήματα και κυρίως σε προσωπικό, η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων, με συντονιστή την Πολιτική Προστασία της Π.Ε Ημαθίας, ήταν η καλύτερη δυνατή.

Επίσης τόνισε ότι άμεσα κηρύχτηκαν περιοχές της Ημαθίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αίτημα της Π.Ε Ημαθίας και της ΠΚΜ προς την Γ.ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2018.

«Στο διάστημα αυτό, οι Δήμοι και η Περιφέρεια θα μπορούν αφενός μεν να αποκαταστήσουν τα δημόσια δίκτυα και υποδομές αρμοδιότητάς τους που επλήγησαν, με διαδικασίες επείγουσες, που είναι πολύ συντομότερες σε γραφειοκρατικές εγκρίσεις, από αυτές της κανονικής περιόδου, αφετέρου δε να διεκδικήσουν χρηματοδότηση γι’ αυτά από τους κεντρικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, (όπως και στην υπόλοιπη ΠΚΜ), ήδη από την επομένη των καταστροφών, διαθέσαμε και ιδιωτικά μηχανήματα για καθαρισμό των βάθρων γεφυρών και των κοιτών ποταμών από τα φερτά υλικά, όπως και για την ενίσχυση των αναχωμάτων τους, την επαναστήριξη των υποβάσεων και πρανών των δρόμων και άλλες εργασίες» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην σύσταση από την Π.Ε Ημαθίας, σε συνεννόηση με τους δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας, ειδικής επιτροπής καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, με τους δήμους να ορίζουν αντίστοιχες για τις κατοικίες, ώστε να αποζημιωθούν νομίμως οι πληγέντες της 15ης και της 16ης Νοεμβρίου.

Σημαντική ήταν η αναφορά του κ. αντιπεριφερειάρχη για τα έργα και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται από την ΠΚΜ και την Π.Ε Ημαθίας, όπως:
Οι ετήσιες παρεμβάσεις στον ποταμό Αλιάκμονα προϋπολογισμού 700.000€.
Η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για τις ετήσιες παρεμβάσεις στον ποταμό Λουδία προϋπολογισμού 738.000€ , καθώς και δεύτερου έργου για τον ποταμό 300.000€’
Το έργο αποκατάστασης διοχετευτικότητας των τάφρων Αγκαθιάς και Αγίας Τριάδας, προϋπολογισμού 383.000€.
Ο καθαρισμός κοιτών από φερτά υλικά των ρεμάτων: Μεγάλου Ρέματος, Αράπιτσας, Κιουτίχα, Στενημάχου και Τριλόφου προυπολογισμού 369.000€.
Ο καθαρισμός ρεμάτων και ενίσχυση αναχωμάτων αρμοδιότητας Π.Ε. Ημαθίας (Αγκαθιά, Κυψέλη, Τριλοφιά, Πρόδρομος, Παλατίτσια, Βεργίνα, κλπ) προϋπολογισμού 190.000€.
Ο κ. Καλαϊτζίδης έκλεισε την τοποθέτηση του ευχόμενος η χειμερινή περίοδος να μην έχει ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι φορείς του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής μας Ενότητας θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους, εάν χρειαστεί.

Στην σύσκεψη παρέστη ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Καρακώστογλου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας κ. Μπαρμπαρούσης, εκπρόσωποι των δήμων, της ΙΜΠ, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας, των δασαρχείων και άλλων δημόσιων φορέων, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.