Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια

Εορτάστηκε η 105η επέτειος από την απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας

Με την προσήκουσα λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η επέτειος για την Απελευθέρωση του Γιδά (μετέπειτα Αλεξάνδρεια) από τον Οθωμανικό ζυγό.

Φέτος συμπληρώθηκαν 105 χρόνια και για μια ακόμη χρονιά τιμήθηκαν όσοι με τους αγώνες τους, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, κατάφεραν να εκδιώξουν από την περιοχή τους Οθωμανούς και να ανοίξουν το δρόμο για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης, περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Ηρώο της Αλεξάνδρειας, όπου πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας, παρουσία οπλιτών της Σ.Α.Σ.

 


Η συνέχεια δόθηκε με την “Πορεία Ελευθερίας”, στην οδό Μακεδονομάχων την οποία – σε ανάμνηση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στον τότε Γιδά – διέσχισαν ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, συνοδευόμενοι από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους βουλευτές Ημαθίας Χρ. Αντωνίου και Απ. Βεσυρόπουλο, εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, σημαίες των σχολείων και συλλόγων.
Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας τελέστηκε επίσημη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κκ Παντελεήμων ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Αλεξάνδρειας.

Οι εκδηλώσεις για την 105η επέτειο από την απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης, συλλόγων, προσκόπων και διμοιρίας στρατιωτών που εδρεύουν στο αεροδρόμιο Παλαιοχωρίου.