Κατηγορίες
ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας (προς τη ΝΔ) για την Υγεία

Με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας (τμήμα Υγείας) ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Η Δημόσια Υγεία των πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με έναν φτηνό επικοινωνιακό τρόπο που “πατάει” επάνω στην ανάγκη μιας ευκαιριακής δημοσιότητας από τις συνήθεις “τηλεπερσόνες” της πολιτικής.

Αν πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη του ΕΣΥ και που αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [ΠΟΥ] ας απαντήσουν πρώτα το πως και με βάση ποια πολιτική τα νοσοκομεία της χώρας το 2014 έφθασαν στο “ναδίρ” της ύπαρξης τους με κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση ενώ την ίδια χρονιά με την απόλυση 3500 γιατρών του ΙΚΑ δόθηκε η χαριστική βολή στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Μήπως η αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών κινήθηκε στην λογική της ιδιωτικοποίησης του συστήματος;

Κύριοι της ΝΔ
Εμείς πιστεύουμε ότι η Υγεία αποτελεί ένα κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.
Η επένδυση στην Δημόσια Υγεία είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική ασφάλεια και συνοχή, στον περιορισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και της Δημοκρατίας.
Εσείς αλήθεια τι πιστεύετε;

Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ευδιάκριτα βήματα στον χώρο της Υγείας παρά την σκληρή οικονομική συγκυρία και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Μήπως η μνήμη σας δεν σας βοηθάει να θυμηθείτε ότι σήμερα
-όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΣΥ μόνο με το ΑΜΚΑ τους;
– διαγράφτηκαν όλες οι οφειλές των πολιτών για ιατρικές παροχές στα νοσοκομεία από τα προηγούμενα χρόνια;
– αυξήθηκε η Δημόσια δαπάνη για την Υγεία στο 5,1% του ΑΕΠ από 4,7%;
– επιτεύχθηκε η οικονομική εξυγίανση των νοσοκομείων; Σήμερα οι ισολογισμοί των νοσοκομείων είναι θετικοί από έλλειμμα περίπου ενός δις.
-γίνονται χιλιάδες προσλήψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό;
– γίνεται μεγάλη προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος;

Μήπως έχετε ακούσει κάτι εκεί στην ΝΔ για το ΚΕΕΛΠΝΟ ή ότι το 1/5 του χρέους της χώρας έχει σχέση με τις παρανομίες στον χώρο της Υγείας που συνέβησαν τα τελευταία 15 χρόνια;
– βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά μεταρρυθμίσεις με κύρια επιλογή την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας [ΤΟΜΥ];
-ότι το σύστημα φρόντισε και εμβολίασε όλα τα προσφυγόπουλα και παρείχε κάθε ιατρική φροντίδα στο σύνολο των προσφύγων;

Κύριοι της ΝΔ η κυβέρνηση μας μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία,για την οποία δεν ευθύνεται (χρησιμοποιώντας τα λόγια του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της BUDENSBANK στην πρόσφατη εκδήλωση του ελληνο-γερμανικού συνδέσμου) προσπαθεί παρά τις αντιξοότητες μαζί με το έντιμο και αξιόπιστο δυναμικό του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την συμβολή όλης της κοινωνίας να ανατάξει το ΕΣΥ.
Γιατί η ανισότητα στην φροντίδα, ο υγειονομικός αποκλεισμός και η ανάγκη καθολικής κάλυψης μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.”