Κατηγορίες
Ημαθία ιστορία

Ολοκληρώθηκε η Ζ’ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017 της Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (30/9/2017) οι εργασίες της Ζ’ Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας “ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ – Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία (από τα οθωμανικά χρόνια ως τις ημέρες μας), που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), στο πλαίσιο της Ζ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017, που διοργανώθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (29/9), αφού προηγήθηκε χαιρετισμός της προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπίας Μπέτσα, με την εναρκτήρια εισήγηση του του Ιωάννη Σαράτση, Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα “Η Εξέλιξη του αστικού συστήματος της Ημαθίας κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα”.


Ακολούθησε η 1η Συνεδρία, ενώ το πρωί της επομένης ημέρας πραγματοποιήθηκε η 2η και 3η συνεδρία.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών της ημερίδας έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις:

Α΄ συνεδρία
Πρόεδρος: Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, καθ. Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
Δημήτρης Καρασάββας (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας), με θέμα “Μέτοικοι στη Βέροια”
π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης (Δρ. Ιστορίας), με θέμα “«Ούτε να κατουρήσουμε δεν ξέρουμε πια εμείς οι Αλβανοί. Γαμώ τον κομμουνισμό, γαμώ»: Δημόσιος λόγος, αντανακλάσεις και προσλήψεις του πρώιμου αλβανικού μεταναστευτικού φαινομένου στην Ημαθία της δεκαετίας του 1990”
Ολυμπία Μπέτσα (Φιλόλογος – Ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας), με θέμα “Οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας και η διαμονή τους στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ημαθία”.

Β΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: Αντωνία Χαρίση, Δρ. Ιστορίας
Δημήτριος Μπάιτσης (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας) – Ξενιτιά – Μισεμός: Η μετανάστευση των Ναουσαίων κατά τον 19ο και αρχές 20ου αιώνα
Γιώργος Λιόλιος (Δικηγόρος – Συγγραφέας) – Μαύροι και λευκοί δούλοι στην οθωμανική Βέροια: ιστορίες βίαιης και εθελούσιας μετακίνησης
Κώστας Γαλλής (Φιλόλογος – Μεταπτυχιακός Φοιτητής) – “Verria…la vieille ville, assez pittoresque… – Βέροια…ηπαλιάπόλη, αρκετάγραφική…” Η Βέροια, διαμετακομιστικό κέντρο των στρατευμάτων της Entente, 1916-1918
Τρύφων Τοπαλίδης (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας) – Άγνωστα τεκμήρια της ιστορίας του προσφυγικού συνοικισμού Πλατύ, 1924-1927
Σπύρος Μιχαλέας (Υποψ. Διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας) – Μετακινήσεις πληθυσμών και υγειονομική περίθαλψη κατά το Μεσοπόλεμο: Η αποκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Βέροιας

 

Γ΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: π. Αθανάσιος Βουδούρης, Δρ. Ιστορίας
Αναστασία Ταναμπάση (Δρ. Ιστορίας) – Νοέμβριος 1940: Εξορία ή πρώτη γραμμή στο Μέτωπο;
Αλέκος Χατζηκώστας (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας) – Πολιτικοί πρόσφυγες και η διαδικασία επαναπατρισμού τους στη Βέροια. Η δημιουργία και η δράση του παραρτήματος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (Π.Ε.Ε.Π.Π.)
Ευγενία Καβαλάρη (Φιλόλογος) – Μετανάστευση – Στέρηση ιθαγένειας: Το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου Δήμου Βέροιας.

 

Την λήξη της Ημερίδας κήρυξε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα, η οποία ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους συνέδρους για την συμμετοχή, τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας για την προσφορά τους στην επιτυχία της ημερίδας, αλλά και της συνολικά της Εβδομάδας Ιστορίας και Πολιτισμού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ της Ε.Μ.Ι.Π.Η.
Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) ευχαριστεί τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», τον Χρήστο Γιαννακάκη, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ και το βιβλιοπωλείο του Νικόλαου Πυρινού για τις ευγενικές δωρεές τους κατά τη διεξαγωγή της Ζ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και περιελάμβανε βιβλιοπαρουσίαση και φωτογραφική έκθεση στη Βέροια, βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα, τη 2η συνάντηση έρευνας τοπικής ιστορίας απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Ζ’ επιστημονική διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια. Η πολύτιμη προσφορά των παραπάνω χορηγών συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Επίσης, η Ε.Μ.Ι.Π.Η. επιθυμεί να ευχαριστήσει και τους συνδιοργανωτές της Ζ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού, την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, καθώς και την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος».

Τέλος, εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλα τα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν τις εκδηλώσεις της και, ιδιαίτερα, το Verianet.gr, για την βιντεοσκόπηση και μετάδοση συνεδριών της Ημερίδας.