Κατηγορίες
πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη η Φώφη (και πολλοί από την Ημαθία και την Αλεξάνδρεια)

Στη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά (που έγινε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ) βρέθηκαν πολλά γνωστά στελέχη της Ημαθίας το απόγευμα της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου

Η Γεννηματά, η οποία πρόσφατα είχε βρεθεί στην Ημαθία, στην ομιλία της κατέθεσε σχέδιο οκτώ προτάσεων για την ανάπτυξη (μεταξύ αυτών: κίνητρα σε επιχειρήσεις, απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν δική τους επιχείρηση, στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών) ενώ έκανε και αναφορές στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την δημιουργία ενός κεντροαριστερού σχηματισμού.


Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα η Γεννηματά μίλησε για πολιτική ανατροπή με μοχλό την κεντροαριστερά ενώ τοποθέτησε τον νέο φορέα στο ενδιάμεσο και επί ίσοις όροις με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο επόμενο διάστημα.

Από την Ημαθία βρέθηκε πολύς κόσμος στο Βελλίδιο. Ενδεικτικά να αναφέρω πως από Αλεξάνδρεια το παρών έδωσαν οι Νίκος Μπρουσκέλης, Κώστας Ναλμπάντης, Μπάμπης Γκιόνογλου, Γρηγόρης Γιοβαννόπουλος, Σπύρος Τασιόπουλος ενώ από την υπόλοιπη Ημαθία είδαμε τον γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστ. Ασλάνογλου, τον Άγγελο Τόλκα, τη Δ. Μπαλτατζίδου.

Ενδιαφέρον είχαν οι συνομιλίες μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο χώρο στο Βασιλικό Θέατρο, όπου βρέθηκαν αρκετοί από όσους ήταν στο Βελλίδιο. Εκεί, σε σαφώς πιο χαλαρό κλίμα, ακούστηκαν πολλά και όσον αφορά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά (η οποία πήγε και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους παρευρισκόμενους) αλλά κυρίως και όσον αφορά τη διαδικασία για την εκλογή του/της προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς και την επόμενη ημέρα.

Γενικό συμπέρασμα: οι του ΠΑΣΟΚ κινούνται αρκετά αυτό το διάστημα, η αναφορά σε τρίτο πόλο από τη Γεννηματά δεν ήταν καθόλου τυχαία (προφανώς κάτι θα βλέπουν στην Αθήνα και το συμπεριέλαβαν στην ομιλία της), υπάρχει μεταξύ των στελεχών μια κινητικότητα άνευ προηγουμένου όσον αφορά τις υποψηφιότητες (αφού ούτως ή άλλως οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) ενώ οι συζητήσεις περιστρέφονται – και μάλιστα με τρόπο σχεδόν απόλυτο – στο τι θα γίνει την “επόμενη μέρα” μετά από την προεδροεκλογή. Φυσικά το κύριο μέλημα όλων είναι και η συμμετοχή.

Η συμμετοχή είναι ίσως η σημαντικότερη παράμετρος και σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουν, όχι μόνο οι του ΠΑΣΟΚ αλλά όλοι όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό του νέου πολιτικού φορέα. Αν δεν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για οποιονδήποτε αναδείξει η κάλπη.

Και μια που ο λόγος πήγε στην κάλπη, όπως μάθαμε στο Δήμο Αλεξάνδρειας είναι προγραμματισμένο να στηθούν 4 κάλπες, από μία στην έδρα της κάθε Δημοτικής Ενότητας.