Κατηγορίες
Ευρώπη

Καταλωνία: έκρυθμη κατάσταση (…και ιταλικά κρουαζιερόπλοια)

Είναι αυτό που λέγαμε ΕΔΩ πριν από λίγες ημέρες: τρία πράγματα που θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες. Και αναφέραμε τα δημοψηφίσματα σε Καταλονία και Ιρακινό Κουρδιστάν καθώς και τις εκλογές στη Γερμανία.

Στην Καταλονία γίνεται “το έλα να δεις”, κάτι πρωτοφανή πράγματα για ευρωπαϊκή χώρα. Οι κεντρικές αρχές (Μαδρίτη) έχουν στείλει αστυνομικές δυνάμεις να καταλάβουν κτήρια της αυτόνομης Κυβέρνησης της περιοχής και να προχωρήσουν σε κατασχέσεις προεκλογικού υλικού, έχουν προχωρήσει στη σύλληψη αρκετών μελών της τοπικής Κυβέρνησης ενώ ο Ραχόι στέλνει μηνύματα ότι το θέμα θα λυθεί ούτως ή άλλως και δημοψήφισμα δεν θα γίνει με τίποτε.


Απ’ την άλλη οι Καταλανοί μπλοκάρισαν μέσα σε κυβερνητικό κτήριο άνδρες της Εθνοφρουράς και για να διαφύγουν χρειάστηκε να επέμβει η τοπική αστυνομία και να ανοίξει διάδρομο ώστε να βγουν.

Να σημειωθεί κάτι σημαντικό: το δημοψήφισμα αυτού του είδους είναι το δεύτερο. Ειχε προηγηθεί ένα ακόμη, στις 9 Νοεμβρίου του 2014. Τότε μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία να είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, όμως το αποτέλεσμά του δεν είχε ισχύ αφού είχαν πάει να ψηφίσουν ελάχιστοι.

Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά ενώ η στάση των κομμάτων και της Κυβέρνησης της Μαδρίτης μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα (από αυτούς) αποτελέσματα: η σκληρή στάση της Κυβέρνησης καθώς και η στάση των κομμάτων που τάσσονται κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας (όπως του κόμματος Podemos) πιθανόν να οδηγήσει πολλούς Καταλανούς στις κάλπες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση είτε δεν θα πήγαιναν καν είτε αν πήγαιναν θα ψήφιζαν κατά της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής τους.


Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πιο… ωραίο είναι αλλού: οι ενισχύσεις που έστειλε η Μαδρίτη είναι μεγάλες. Και οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Επειδή όμως τα νοίκια στην περιοχή είναι πολύ ακριβά ή επειδή οι Καταλάνοι δεν δίνουν στέγη επίτηδες αποφασίστηκε λέει να νοικιαστούν ιταλικά κρουαζιερόπλοια για να στεγαστούν προσωρινά οι αστυνομικοί που πήγαν από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Έτσι στη Βαρκελώνη θα πάει το πλοίο Rhapsody και αναμένεται ένα ακόμη, ενώ ένα τρίτο θα πάει στην Ταραγώνα.