Κατηγορίες
Ημαθία ιστορία

Ημαθία: Z΄ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017

25 – 30 Σεπτεμβρίου 2017

Για έβδομη χρονιά η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει την, Ζ΄ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της Ημαθίας.

Σημαντικότερο γεγονός της εκάστοτε Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού αποτελεί η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας υπό τον γενικό τίτλο “Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα”.

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί έξι επιστημονικές ημερίδες που εξέτασαν αντίστοιχα χρονικά διαστήματα του 19ου και του 20ου αιώνα.

Εφέτος, με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. ξεκινά ένα νέος κύκλος θεματικών αυτή τη φορά ημερίδων υπό τον ίδιο γενικό τίτλο «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα», ενώ το θέμα της πρώτης επιστημονικής συνάντησης είναι οι: «Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία, από τα οθωμανικά χρόνια, ως τις μέρες μας».

Εκτός από την επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση έρευνας τοπικής ιστορίας, η οποία εντάχθηκε από πέρσι στον προγραμματισμό της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ή ασχολούνται ερευνητικά με την τοπική ιστορία, όσο και σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία. Θέμα της φετινής συνάντησης ορίστηκε «Η χρήση της φωτογραφίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας».

Το πρόγραμμα της εβδομάδας συμπληρώνεται με παρουσιάσεις εκδόσεων της Ε.Μ.Ι.Π.Η. στη Βέροια και τη Νάουσα και μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο “ChildhoodMemories” στην οποία αναδεικνύονται πτυχές της παιδικής ηλικίας και της καθημερινότητας των παιδιών της Παιδόπολης «Καλή Παναγιά» Βέροιας. Η έκθεση βασίζεται στο βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση “Παιδόπολη Καλή Παναγιά”. Εκεί που η Ιστορία συνάντησε τα παιδιά, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Το πρόγραμμα της Ζ΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017:

Ζ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2017
25 – 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, 19:00:«Παιδόπολη Καλή Παναγιά Βέροιας» Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά. – Βιβλιοπαρουσίαση. Θα ακολουθήσει προβολή σχετικής ταινίας – ντοκιμαντέρ. (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος όροφος).
Ομιλητές: Ιωάννης Μπέτσας – Επ. Καθ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας
Αντωνία Χαρίση – Δρ. Ιστορίας – Συγγραφέας

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, 19:00: «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα» Παρουσίαση Πρακτικών Επιστημονικής Ημερίδας. (Καφέ Σείριος – Νάουσα).
Ομιλητές: Μαρία Τορορή – Δικηγόρος
Αλέκος Χατζηκώστας – Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης – Δρ. Ιστορίας

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, 17:00 «Η χρήση της φωτογραφίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας» – 2η Συνάντηση Έρευνας Τοπικής Ιστορίας (Αρχοντικό Μπέκα – Βέροια).
Εισηγητής: Δημήτρης Γουλής – Δρ. Παιδαγωγικών

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, 19:00: «Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία» – Έναρξη Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, 09:30: «Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία» – Συνέχεια – Λήξη Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).

Παράλληλες δράσεις: «“ChildhoodMemories’” Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών». – Φωτογραφική Έκθεση με αφορμή το βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση «Παιδόπολη Καλή Παναγιά Βέροιας» Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά. Επιμέλεια Έκθεσης: Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας (Χώρος Τεχνών Βέροιας: 25 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2017)

Συνδιοργανωτές: Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πολιτιστική Εταιρεία Ναούσης «Μιχαήλ ο Λόγιος».