Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Ηλιοστάσια και ισημερίες (και η… μπλέ μπαλίτσα μας)

Η ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας είναι η 22α Σεπτεμβρίου – από σήμερα το βράδυ (περίπου στις 23:00) από αστρονομικής άποψης μπαίνουμε στο φθινόπωρο και οι νύχτες ολοένα και θα μεγαλώνουν, μέχρι να πιάσουμε την Πέμπτη 21 του Δεκέμβρη οπότε θα είναι και η νύχτα με τη μεγαλύτερη διάρκεια (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Η ισημερία της 22ας Σεπτεμβρίου θα είναι όμως επί της ουσίας “τυπική”, αφού αφορά τις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς επάνω στον ισημερινό και σχετίζεται επίσης και με την τροχιά του πλανήτη μας και τον άξονα περιστροφής του. Εμείς στην Ελλάδα την “πραγματική” ισημερία, λόγω της θέσης της χώρας στη γήινη σφαίρα και λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Αθήνας, θα τη ζήσουμε λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου. Τότε η ημέρα θα διαρκέσει 11 ώρες 59 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα ενώ η νύχτα θα διαρκέσει 12 ώρες και 30 δευτερόλεπτα.

Σημειώνουμε λοιπόν, επειδή οι περισσότεροι μια ζωή – από την εποχή του σχολείου – τα μπερδεύουμε:

  • 22-23 Σεπτεμβρίου: φθινοπωρινή ισημερία, έναρξη του φθινοπώρου για το βόρειο ημισφαίριο – περίπου ίση διάρκεια μέρας/νύχτας

 

  • 21-22 Δεκεμβρίου: χειμερινό ηλιοστάσιο, πρώτη ημέρα του χειμώνα – η μικρότερη διάρκεια της ημέρας (από εκείνη η στιγμή ο ήλιος αρχίζει και ακολουθεί μια ολοένα ψηλότερη πορεία στον ουρανό κάθε μέρα)

 

  • 20-21 Μαρτίου: εαρινή ισημερία, έναρξη της άνοιξης – περίπου ίση διάρκεια μέρας/νύχτας

 

  • 20-21 Ιουνίου: θερινό ηλιοστάσιο, πρώτη ημέρα του καλοκαιριού – η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας (από εκείνη η στιγμή ο ήλιος αρχίζει και ακολουθεί μια ολοένα χαμηλότερη πορεία στον ουρανό κάθε μέρα)

και μια υπενθύμιση (που την αναφέρουν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες): χωρίς την κλίση του άξονα της γης δεν θα είχαμε εποχές.

Επίσης όποτε ακούμε για ισχυρούς σεισμούς που μετακινούν τον άξονα της γης (όπως οι σεισμοί του 1960 στη Χιλή ή του 2004 στην Ινδονησία ή του 2011 στην Ιαπωνία) ας έχουμε υπόψη πως κάτι θα αλλάξει σίγουρα. Μια μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο.

Επίσης καλό θα είναι να έχουμε το νου μας και τους κάθε είδους ηλίθιους που με πυρηνικές δοκιμές, που μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, προκαλούν σεισμικές δονήσεις.

Μετά (και) από αυτά όλοι καταλαβαίνουμε:
α) πόσο μικροί είμαστε στην πραγματικότητα
β) πόσο ευαίσθητη είναι η… μπλέ μπαλίτσα επάνω στην οποία φιλοξενούμαστε