Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος βουλευτές

Ερώτηση Βεσυρόπουλου στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, επαναφέρει το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών Ημαθίας και Πέλλας ενώ ζητά από το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει το πόρισμα και τη γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας που ανέλαβε να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Βεσυρόπουλος στην Ερώτηση του επισημαίνει ότι, με βάση την υπ΄ αριθμ. 7925/89183/24-08-2017 απόφασή του Υπουργού, συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις) στην παραγωγή των ροδακίνων και νεκταρινιών στην Ημαθία και την Πέλλα και υπογραμμίζει ότι …

«στη συγκεκριμένη απόφασή σας, αναφέρεται ότι η διάρκεια της θητείας της Ομάδας Εργασίας έληγε την 4-9-2017», ημερομηνία κατά την οποία η Ομάδα Εργασίας όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της και να γνωστοποιήσει το πόρισμα και τη γνωμοδότησή της αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του πορίσματος.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος, που πρόκειται να καταθέσει και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητώντας αντίγραφο του πορίσματος, επισημαίνει:

«Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών Ημαθίας και Πέλλας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αντί να αποζημιώσουν τους παραγωγούς ως όφειλαν και όπως όριζε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, με δικαιολογίες, εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα, προσπαθούν να παραπλανήσουν τους αγρότες. Σύστησαν Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις) στην παραγωγή των ροδακίνων και νεκταρινιών προκειμένου να τεκμηριωθεί το δικαίωμα αποζημιώσεων αν και ήταν αυταπόδεικτο. Και ενώ η θητεία της εν λόγω Ομάδας έληξε στις 4-9-2017, η τύχη του πορίσματος αγνοείται. Προφανώς, την κυβέρνηση και τον Υπουργό δεν τους απασχολεί ότι οι ροδακινοπαραγτωγοί έμειναν χωρίς εισοδήματα, τους υποχρεώνουν όμως να καταβάλουν τις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που τους επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας και της Πέλλας, που η παραγωγή τους καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα»

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας και της Πέλλας, είναι εγκλωβισμένοι σε μια διελκυστίνδα υποσχέσεων και εξαγγελιών, χωρίς αντίκρισμα, της κυβέρνησης για την παροχή αποζημιώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την παραγωγή τους, το διάστημα 14 έως 17 Ιουλίου του 2017.

Σας υπενθυμίζω ότι με την υπ΄ αριθμ. 7925/89183/24-08-2017 απόφασή σας, συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις) στην παραγωγή των ροδακίνων και νεκταρινιών στην Ημαθία και την Πέλλα.

Η συγκεκριμένη κίνηση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να τεκμηριωθεί το δικαίωμα αποζημιώσεων αν και ήταν αυταπόδεικτο.