Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Γερμανία – Ισπανία – Ιράκ: με μια ματιά, σε δέκα αράδες

Όπως λέγαμε τις προάλλες, οι τρεις εκλογικές διαδικασίες της περιόδου 24/9 – 1/10 θα επισκιάσουν κάθε διεθνές γεγονός.
Έτσι και έγινε:

– στη Γερμανία ψάχνονται ακόμη να δουν τι τους βρήκε και γιατί οι νεοναζί της AfD βγάζουν 90φεύγα βουλευτές έχοντας μεγάλα ποσοστά στα ανατολικά και γιατί ο ναζισμός επανέρχεται σε μια χώρα που εξαιτίας του ισοπεδώθηκε και διαιρέθηκε (α, και που εξακολουθεί να χρωστάει και κάτι… ψιλά από αποζημιώσεις σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα – αυτό ας μην το ξεχνάμε).

– στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή των Κούρδων το 92-93% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής και πλέον έχουν τακιμιάσει Ιρακινοί από τη Βαγδάτη και Τούρκοι του Ερντογάν,

ώστε να ορμήσουν με την πρώτη ευκαιρία και να διαλύσουν εν τη γενέσει του το κουρδικό κράτος (να το θυμάστε, από τους “μεγάλους” δεν θα βγάλει κανένας άχνα αν ο Ερντογάν πάει μια νύχτα – όπως είπε – και εγκατασταθεί στο Κιρκούκ και στα πετρέλαια της περιοχής εκεί).

Η πλάκα στην υπόθεση είναι πως εκτός των άλλων ο Ερντογάν κάνει μαθήματα δημοκρατίας στον Μπαρτζανί (πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ).

– στην Καταλονία γίνεται της τρελής, αφού η όλη κατάσταση θυμίζει Φράνκο στα “καλά τα χρόνια” και η κεντρική Κυβέρνηση του Ραχόι έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ώστε να μην πάνε και ψηφίσουν οι Καταλανοί.

Έχουν στείλει άπειρους αστυνομικούς και Εθνοφυλακή από άλλες περιοχές, έχουν ρίξει πολλά sites που ενημέρωναν για τα εκλογικά κέντρα, αναζητούν κάλπες και εκλογικό υλικό μέσα σε φούρνους και κουτιά από κουλουράκια και άλλα τέτοια ωραία. Μια τελευταία εξέλιξη στο θέμα της ψηφοφορίας είναι ότι τα site που ρίχνουν οι αρχές σε όλη την ΕΕ τα αντικαθιστούν πληροφορικάριοι (δεν τους λες και χάκερ) σε servers στη Ρωσία ή στην Κεντρική Ασία (σε μέρη δηλαδή που το μακρύ χέρι των ισπανικών και των ευρωπαϊκών Αρχών δεν φτάνει για να κατεβάσει τους διακόπτες).

Αναμένονται εξελίξεις και στις τρεις περιπτώσεις… (και φυσικά να δούμε ποιος θα έλθει στη θέση του Σόιμπλε που θα γίνει πρόεδρος της βουλής τους και δεν θα τον ξαναδούμε παρέα με τον Ευκλείδη)