Κατηγορίες
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Αρνείται η Κ.Ε.Δ.Ε να στείλει τα διαθέσιμα των Δήμων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ

Ως “ακόμη πιο δύσκολη” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ήδη δύσκολη σχέση μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Κυβέρνησης, αφού η Κ.Ε.Δ.Ε. με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ζητά από τους Δήμους της χώρας να μην εφαρμόσουν όσα αναφέρονται σε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με το οποίο ζητείται να γίνει μεταφορά διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (μεταξύ αυτών και των Δήμων) σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Εν ολίγοις και σε απλά ελληνικά τι συμβαίνει: η Κυβέρνηση (διά του ΓΛΚ) ζητά στις 13/9 από τους Δήμους (μεταξύ άλλων) να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Υπάρχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κυβέρνηση υποχρέωνε τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. μια εβδομάδα μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου, αρνείται και συστήνει στους Δήμους να μην καταθέσουν ούτε σέντσι, τα χώνει στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι ….

δεν πρόκειται να εφαρμόσει αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της ενώ τα χώνει και στον Αλέξη Τσίπρα (αναφέροντας ότι αν είναι ειλικρινή όσα είπε περί εξόδου από τα Μνημόνια και εξάλειψης των δημοσιονομικών δυσκολιών που υπήρχαν το 2015, τότε θα πρέπει να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί και να μην υποχρεωθούν οι Δήμοι στην κατάθεση των αποθεματικών τους στην ΤτΕ).

Τέλος συστήνει στους Δήμους μια σειρά από “βήματα” ώστε να “δεσμευτούν” τρόπον τινά τα διαθέσιμα τους.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι το ακόλουθο: