Κατηγορίες
διάφορα

Κόντρα στο ρεύμα…

Αν και η λατρεία για τα ελληνικά είναι δεδομένη, ώρες – ώρες όταν διαβάζεις ή βλέπεις κάτι σου ‘ρχονται στο νου εκφράσεις ή λέξεις από άλλες γλώσσες.
Με το που διάβασα την είδηση που θα διαβάσετε παρακάτω η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο νου ήταν η ιταλική controcorrente.

Ενώ οι υπόλοιποι (που ίσως δεν θα πρέπει να κατηγορηθούν) “έπεφταν” στην πισίνα με στόχο τη διάκριση στην κατηγορία Masters στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ο Ισπανός Fernando Álvarez επέλεξε να καθίσει ακίνητος, αποτείνοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης των ισλαμιστών στη Βαρκελώνη.


Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα, το όλο σκηνικό δεν ήταν μια κίνηση της στιγμής ή αυτό που θα ονομάζαμε “θέατρο”. “Ήταν μια πραγματική αντίδραση στο κυνισμό. Στην πραγματικότητα ήταν μια κανονική επανάσταση”, αναφέρει για παράδειγμα η ιταλική La Stampa.

Ο Ισπανός επί διήμερο ζητούσε από τους διοργανωτές να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Μια σοβαρή διοργάνωση, που υποστηρίζεται από την FINA και που γύρω της κινούνται απίστευτα ποσά. Όμως το αίτημά του δεν απαντήθηκε. Αγωνίστηκε στα 100 μέτρα πρόσθιο με βαριά καρδιά. Πριν από τα 200 μέτρα πρόσθιο όμως έψαξε ξανά τους υπευθύνους όμως κανένας από όσους μίλησε δεν είχε την εξουσιοδότηση να αποφασίσει κάτι τέτοιο, όπως η διακοπή του προγράμματος για ένα λεπτό. Όπως του είπαν,το πρόγραμμα ήταν υπερβολικά “σφιχτό”, δεν υπήρχε χρόνος για να κρατηθεί ένα λεπτό σιγή.

Σε αντίθεση όμως με το γενικότερο …πνεύμα όταν η κόρνα ήχησε και οι αθλητές έπρεπε να πέσουν στην πισίνα, ο Álvarez έμεινε εκεί, στον βατήρα. Δεν κινήθηκε επί ένα λεπτό (μετά από την έναρξη του αγώνα) και βούτηξε μετά. Δεν τον ενδιέφερε τίποτε απολύτως. Μόνο το να αποτίσει το φόρο τιμής που ήθελε.

Ο 71χρονος ξαναπαρουσιάστηκε στους αγώνες, στα 50 μέτρα. Και ακολούθησε το πρόγραμμα, αφού στο μεσοδιάστημα έκανε αυτό που ήθελε, το χρέος του.

Άλλωστε στα 71 χρόνια του δεν τον νοιάζει πόσο γρήγορος θα είναι. Απλά μαθαίνει στους υπόλοιπους πότε είναι η στιγμή που πρέπει να κόβουν ταχύτητα. Και να αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα….

 

(περισσότερα ΕΔΩ, όπου είδα την πληροφορία για το θέμα)