Κατηγορίες
πολιτική

Με προσδοκίες για το μέλλον έληξε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – το νέο έμβλημα

Περισσότεροι από 2.500 σύνεδροι (σύνεδροι που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΕΔΕΜ, Κινήσεις Πολιτών) συμμετείχαν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το συνέδριο, στο οποίο μίλησαν πολιτικοί αρχηγοί καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, φιλοδοξούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Ίσως και να τα καταφέρει, αν τελικά γίνουν οι απαραίτητες τομές αλλά κι αν φύγουν από το παρασκήνιο και το προσκήνιο πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν κουράσει τον κόσμο αλλά και είναι άρρηκτα  συνδεδεμένα στο συλλογικό υποσυνείδητο – δικαιολογημένα ή όχι – με κάποιες σελίδες της Ιστορίας της Ελλάδας και της κεντροαριστεράς που σίγουρα θα θεωρηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος ως “μαύρες”.

Οι ελπίδες των συνέδρων για το μέλλον δεν πρόκειται να ευοδωθούν αν δεν αλλάξουν νοοτροπίες και αν την ίδια στιγμή δεν αλλάξουν τα πρόσωπα. Χωρίς αλλαγή στα πρόσωπα, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικά επίπεδα, δύσκολα θα αλλάξει κάτι στη στάση των ψηφοφόρων και στο τέλος το μόνο που θα έχει επιτευχθεί θα είναι ένα απλό άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που συγκροτούν το νέο φορέα (με πτωτική μάλιστα τάση όσο θα περνούν τα χρόνια, αφού δεν θα μπορεί να κερδίσει με το πέρασμα του χρόνου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που απομακρύνονται από τις εθνικές εκλογές και τις κάλπες όσο ο μέσος όρος της ηλικίας τους μικραίνει).

Δημοκρατική συμπαράταξη
Το νέο έμβλημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά (προέδρου του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη), με το ψήφισμα έγκρισης του «Σχεδίου Ελλάδας», τις αρχές οργανωτικής λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της προγραμματικής διακήρυξης και του νέου συμβόλου.

Αυτό που τώρα αναμένεται είναι να πραγματοποιηθούν όλα όσα αποφασίστηκαν στο συνέδριο, με κυριότερο όλων την εκλογή προέδρου από τη βάση καθώς και το ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, αμφότερα μέσα στο 2017.

Επίσης εκτίμησή μου είναι πως το συγκεκριμένο συνέδριο θα αποτελέσει και το χρονικό σημείο το οποίο θα σημάνει και την έναρξη αποχωρήσεων πολλών και “μεγάλων” στελεχών (ειδικά του ΠΑΣΟΚ) προς άλλους πολιτικούς φορείς.

Στο συνέδριο συμμετείχαν και αρκετοί σύνεδροι από την Ημαθία. Περισσότερα για το θέμα αυτό θα έχουμε σε άλλη ανάρτηση.


Το συγκεκριμένο συνέδριο μπορεί άνετα να καταγραφεί ως ένα από τα συνέδρια – προσπάθειες των κομμάτων και κινημάτων της κεντροαριστεράς που το τελευταίο διάστημα γίνονται στην Ευρώπη.

Πολλά από τα κόμματα αυτά κάνουν, μετά από μια σειρά από εκλογικές ήττες και εμπλοκές παλιών στελεχών τους σε δικαστικές υποθέσεις, προσπάθειες ώστε να επανέλθουν δυναμικά στα πολιτικά πράγματα των χωρών τους παρουσιάζοντας μια αριστερή – κεντροαριστερή εναλλακτική απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Παράδειγμα αποτελεί το συνέδριο των Ισπανών Σοσιαλιστών (PSOE) που είχε γίνει τον προηγούμενο Μάιο και στο οποίο (κόντρα στους “βαρώνους” του κόμματος) επανεξελέγη στην ηγεσία ένας 45χρονος που είχε ωθηθεί στην παραίτηση πριν από 10 μήνες.