Κατηγορίες
ανακοινώσεις

H Π.Ε Ημαθίας για τα μέτρα προστασίας των πολιτών λόγω του επικείμενου καύσωνα

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, συστήνονται τα παρακάτω μέτρα για την πρόληψη εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων στις περιόδους επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών και στη διάρκεια του καύσωνα:

1. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας , ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολλή υγρασία, καθώς και παραμονή κάτω από τον ήλιο για πολλές ώρες.

2. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών & δροσερών σημείων . Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π. ).


3. Πρόσληψη άφθονων υγρών , όπως νερά ,φυσικοί χυμοί .

4. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών και ενεργειακών σκευασμάτων.

5. Διατροφή που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό των λιπαρών .

6. Να γίνονται συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

7. Ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφριά και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (11:00-16:00).Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια να είναι ελεύθερα, να λάμβανουν συχνά γάλα και νερό και να γίνεται χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο να ανανεώνεται.

8. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι:
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
• Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά, νεφροπαθείς, χρόνιες πνευμονοπάθειες ,μεταμοσχευμένοι κ.λ.π
• Όλα τα άτομα που για ιατρικούς και μόνο λόγους λαμβάνουν φάρμακα όπως αντιυπερτασικά,διουρητικά,ψυχοτρόπα,φάρμακα,αντιχολινεργικά,ορμονικά ιδιοσκευάσματα ή κάνουν καθημερινά χρήση ινσουλίνης, θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράπων ιατρό τους για το ενδεχόμενο τροποποίησης της δοσολογίας των φαρμάκων τους.

9. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμησης οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά,βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
10. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει μα φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού τους, για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Επίσης ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης επειγόντων παθολογικών καταστάσεων σε περιόδους υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (καύσωνας):
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό και σε αλληλεπίδραση με ορισμένους εξωγενής παράγοντες όπως υγρασία, άπνοια ,δύναται να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού επικινδυνότητας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε προ-κωματώδη κατάσταση.

Σε περίπτωση που κάποιος συμπολίτης εμφανίσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Δυνατό και αιφνίδιο πονοκέφαλο
• Ατονία
• Ζάλη, αίσθημα κόπωσης, τάση για λιποθυμία
• Ταχυκαρδία,α ίθημα παλμών.
• Ναυτία, εμέτους

Καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια
Η θεραπεία των ατόμων που εμφανίζουν αιφνιδίως τα παραπάνω συμπτώματα και έχει προηγηθεί η έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος , χρήζει διακομιδής και αντιμετώπισης στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα.