Κατηγορίες
διεθνή

Στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου η Θεσσαλονίκη (14 και 15 Ιουνίου)

Στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου θα βρεθεί το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη, αφού εκεί θα διεξαχθεί μια τριμερής συνάντηση (που αποκτά και νέο νόημα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό).

Τώρα, αν πείτε ότι ουδεμία σχέση έχουν η Σαλονίκη, η ανατολική Μεσόγειος και ο Περσικός Κόλπος δίκιο θα ‘χετε. Γεωγραφικά! Γιατί γεωπολιτικά η τριμερής μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (στην οποία θα συναντηθούν οι Τσίπρας – Αναστασιάδης – Νετανιάχου) είναι ύψιστης σημασίας και στέλνει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Κύριο… πιάτο τα ενεργειακά, πρώτο και επιδόρπια οι τηλεπικοινωνίες, τα περιβαλλοντικά και η τεχνολογία (για να θυμηθούμε τι είχε πει κάποτε και ο Ισραηλινός Πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στο που θα πρέπει να εστιάσει – γιατί αποκλειστικά μόνο με τον τουρισμό ουδείς έκανε προκοπή).


Και στο βάθος και η ΑΟΖ και οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

Αν δε στην πορεία εμφανιστεί και τέταρτος παίκτης (Αίγυπτος) – ένα γεγονός διόλου απίθανο – και η τριμερής γίνει τετραμερής, τότε (επαναλαμβάνουμε σε συνδυασμό με ότι συμβαίνει στον Περσικό, την τουρκική εμπλοκή και τη γενικότερη αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ σε σχέση με το Κουρδικό θέμα) η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να αλλάξει.