Κατηγορίες
διεθνή

Παγκοσμιοποιημένος … μύλος η ιστορία με το Κατάρ

Επειδή, όπως γράφαμε προχτές η… αμμοθύελλα που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή (με το Κατάρ στο στόχαστρο) είναι ισχυρή και λέγαμε για “Μια ιστορία που ουδείς γνωρίζει την κατάληξή της”, καλό θα ήταν να γίνει μια μικρή μόνο αναφορά στο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει η απομόνωση του μικρού αυτού Εμιράτου.

Το Κατάρ είναι μικρό μόνο στον γεωγραφικό χάρτη. Γιατί στον οικονομικό χάρτη μιλάμε για έναν γίγαντα τιτανοτεράστιων διαστάσεων: 335 δισεκατομμύρια δολάρια έχει επενδυμένα στο εξωτερικό το κρατικό επενδυτικό fund του Εμιράτου που ονομάζεται Qatar Investment Authority.

Θέλετε να έχετε μια ιδέα για το τι κατέχουν οι Εμίρηδες του Κατάρ σε διάφορες χώρες της Δύσης ή σε Ρωσία και Κίνα μέσα από διάφορα οικονομικά “οχήματα”;; Δείτε:

  • το 17% των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG,
  • μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Bank,
  • μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Credit Suisse,
  • το 20% των μετοχών της British Airways,
  • οι πιο μπασμένοι στα ποδοσφαιρικά ξέρουν ότι το Κατάρ έχει τη γαλλική Paris Saint – Germain,
  • μετοχές στην αμερικανική Miramax,
  • μετοχές στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης και στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft,
  • μετοχές στην Αγροτική Τράπεζα της Κίνας

…και πολλά – πολλά ακόμη.

Τα λεφτά είναι πολλά και μια απομόνωση του Κατάρ είναι άγνωστο τι μεγέθους αναταραχή θα μπορούσε να επιφέρει στην παγκόσμια Οικονομία.

Όσο για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές (αν και από ότι φαίνεται, πρέπει να είναι πολλά κράτη του Κόλπου μπλεγμένα στο κόλπο), υπάρχουν στη Δύση φωνές που διαρρέουν ότι η χρηματοδότηση γίνεται με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών με γιαλαντζί απαγωγές μελών της πολυπληθούς βασιλικής οικογένειας, πχ όταν κάνουν κάποια επίσκεψη στο Ιράκ, και στη συνέχεια δίνονται (υποτίθεται) λύτρα ώστε να αφεθούν ελεύθερα τα απαχθέντα μέλη.

Μύλος δηλαδή. Παγκοσμιοποιημένος….

 

– επειδή κάποιοι φίλοι ρώτησαν για αυτό που γράψαμε στην κατάληξη αυτής της ανάρτησης, να θυμίσουμε κάτι που δεν είναι και τίποτε νέο, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό: το καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο δεν θέλει να βλέπει όχι φωτογραφία αλλά ούτε καν ακτινογραφία από τους Τούρκους. Για τους δικούς τους διμερείς λόγους.