Κατηγορίες
βιβλία-ταινίες-παρουσιάσεις

Το μυθιστόρημα “Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας” παρουσιάστηκε στην Αλεξάνδρεια

Οι Εκδόσεις Γκοβόστη, ο Σύλλογος “Εστία Ρουμλουκιωτών” και η ιστοσελίδα πολιτιστικού περιεχομένου apostaktirio.gr παρουσίασαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου το μυθιστόρημα της Ελένης Στασινού “Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας”.

Το καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση έκανε ο Δημήτρης Νταμτσιόπουλος ενώ μίλησαν για τη συγγραφέα και το βιβλίο ο Αλέξανδρος Ακριτίδης (συγγραφέας και Πρόεδρος της Δ.Κ. Μελίκης) και η Δήμητρα Γούτση (φιλόλογος). Αποσπάσματα του βιβλίου ανάγνωσε η αντιπρόεδρος της Εστίας Ρουμλουκιωτών Ιουλία Ζωντανού, ενώ για το βιβλίο μίλησε και η ίδια η συγγραφέας Ελένη Στασινού.

 

Συγχαρητήρια στην Εστία Ρουμλουκιωτών, που ενισχύει με αυτή τη δράση της την τάση που επικρατεί εδώ και λίγα χρόνια οι σύλλογοι να ξεφύγουν επιτέλους από το “γνώριμο μοτίβο” που επικρατούσε επί δεκαετίες και είχε να κάνει μόνο με χορούς, πανηγύρια και μουσικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά όργανα και πλέον οργανώνουν και άλλου τύπου εκδηλώσεις που σχετίζονται π.χ. με το βιβλίο, με παρουσιάσεις ιστορικών γεγονότων ή με την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας ή με την προβολή στο ευρύ κοινό θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος.

 

 

Το βιβλίο – περιγραφή:

Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, ο έρωτας μεταξύ μιας Χριστιανής κι ενός Αλβανού-Λαλιώτη θα οδηγήσει σε τραγωδία. Μια καρφίτσα περίτεχνη με έναν διαμαντένιο κύκνο, θα ταξιδέψει μέχρι τις μέρες μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της, να αναβιώσουν το πάθος, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία των ερωτευμένων πρωταγωνιστών. Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο: Κεντρική Πελοπόννησος, Κεφαλλονιά, Πάτρα, Πειραιάς, Αθήνα. Σε εποχές αγώνων, προδοσιών, ηρωισμών. Με ανθρώπους που παλεύουν την άγνοια και τη φτώχεια, με ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ιδέες του Διαφωτισμού, και την εντόπια οπισθοδρόμηση. Και μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα οι γυναίκες. «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» που δεν χειραγωγήθηκαν από οικογενειακά, πολιτισμικά ή κοινωνικά καθεστώτα. Γυναίκες που με τη στάση τους πήγαν τη γυναικεία φύση, τον έρωτα, την προσφορά, την ίδια την κοινωνία, λίγο πιο πάνω. Εκεί όπου μόνο μια γυναίκα μπορεί να αναγάγει σε ιδέα, την πεζή πραγματικότητα.
Δύο αιώνες. Πέντε μάχες. Πέντε δυνατότητες. Πέντε Έρωτες.