Κατηγορίες
Επιτροπεία

Στα 3,8 δις ευρώ το κόστος της νέας συμφωνίας – όσο υπάρχουν Μνημόνια δεν θα αλλάξει ΤΙΠΟΤΕ

Ξημερώματα (σύμφωνα με τον δημοσιογραφικό… μύθο που συνήθως δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις και διανθίζεται από μια σειρά από ανούσιες λεπτομέρειες) έκλεισε τελικά η λεγόμενη “προκαταρκτική συμφωνία” με τους “δανειστές” και “σωτήρες” της χώρας. Με το λογαριασμό να φτάνει τα 3,8 δις ευρώ μετά το 2019.
Μια συμφωνία που με μια πιο προσεκτική ματιά δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ακόμη Μνημόνιο με το οποίο θα “δεθεί” η χώρα και θα εξακολουθήσουν να οδηγούνται σε ακόμη πιο μεγάλη φτωχοποίηση τα ήδη γονατισμένα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.
Όλα τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έλθουν στην ελληνική Βουλή για ψήφιση το αργότερο σε 20 ημέρες, σίγουρα πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

 

Και όλα αυτά βλέποντας μέσα στο σαββατοκύριακο μια σειρά από δημοσιεύματα σε ξένα κατά το 99,9% ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν οικονομικά αποτελέσματα από άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες υπάρχει ανάπτυξη, φως προς την έξοδο από την κρίση του 2008 εδώ και πολλά εξάμηνα και μείωσης της ανεργίας (έστω και οριακή).

Η απόλυτη αντίθεση: τα ξένα ΜΜΕ “κλαίνε” με μαύρο δάκρυ αναφέροντας ότι υπάρχει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης διαφόρων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως ας πούμε της Βρετανίας (που είναι ήδη εκτός) ή της Γαλλίας (που είναι εντός). Τα δικά μας τι κάνουν για τα αντίστοιχα θέματα της Ελλάδας;;

Προσέξτε τη διαφορά: οι ξένοι δεν αναφέρονται σε ύφεση αλλά σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (πχ ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 και δεν ήταν πάνω από 0,3%).

Το πότε εμείς εδώ στην Ελλάδα – στην οποία μεταξύ άλλων έχουμε εδώ και 7 χρόνια συνεχείς υπογραφές Μνημονίων, πωλήσεις (που είναι ξεπουλήματα), αύξηση της φορολόγησης, αύξηση των εισφορών, μείωση των μέσων μισθών και ανεργία που κινείται πάνω από 23% εδώ και αρκετά εξάμηνα – θα δούμε ένα παρόμοιο και καθαρό 0,3% (χωρίς τερτίπια και νέα μέτρα) με αυτό της Γαλλίας ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς παραδοχές (πχ από το ΔΝΤ) ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαν υπολογίσει, συνεχίζουμε ακάθεκτοι να υπογράφουμε ότι να ‘ναι και μένουμε απαθείς στο βούλιαγμα της χώρας στην κινητή άμμο που ονομάζεται “Μνημόνια”….

και κάτι για το τέλος, για όσους ακόμη περιμένουν η λύση να δοθεί από τα Μνημόνια:
– στους «28» η ανεργία κατέγραψε πτώση σε μηνιαία και σε ετήσια βάση στο 8% (Μ.Ο.), δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2009!!
– στην προκαταρκτική συμφωνία προβλέπονται για το 2018 μέτρα 447 εκατ. ευρώ με περικοπές συντάξεων (μεσοσταθμικά μείωση 9% στο 33% περίπου των συνταξιούχων), επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ
– στα εργατικά ας ξεχάσουμε ότι ξέραμε για τις ομαδικές απολύσεις (βέτο υπουργού τέλος, πολύ απλά)
– μείωση του αφορολόγητο στα 5.681 ευρώ (για τους άγαμους και αναλογικά σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους)

Όποιος κι αν βγει, θα τα εφαρμόσει όσο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να επιμένουν ότι η λύση είναι τα Μνημόνια (είτε είναι light είτε όχι αυτά τα Μνημόνια)

Τα θετικά αντίμετρα υποτίθεται πως θα εφαρμόζονται από το 2019 ΑΝ η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (έναν στόχο που ουκ ολίγοι έχουν χαρακτηρίσει ως ανέφικτο). Ακόμη και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής όμως αναφέρει ότι μια ανάπτυξη 2,7% το 2017 ως “απίθανη”….!!!!