Κατηγορίες
στήλες

Ηλέκτρα: “Μάνα είναι μόνο μια!”

Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα αγαπημένες μου και όπως κάθε χρόνο γιορτάζουν οι μανούλες σε όλο τον κόσμο. Αν και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας θεωρεί την Υπαπαντή του Χριστού (2α Φεβρουαρίου) ως γιορτή της μάνας, επικράτησε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα εορτασμού όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μητέρα, μαμά, μάνα όπως και να την πεις, αυτή η λέξη έχει την ίδια βαρύτητα και σπουδαιότητα. Κεφάλαιο ολόκληρο για τον καθένα και καθεμιά μας η δική του μητέρα και φυσικά η βασίλισσα της καρδιάς του. Ιδίως για τους άντρες (οποιασδήποτε ηλικίας) το δέσιμο είναι μεγαλύτερο κορίτσια εξαιτίας του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Είμαι σίγουρη ότι χαμογελάτε πονηρά όλες εσείς οι αγορομάνες αφού το ζείτε στο πετσί σας αυτό το περίεργο “δέσιμο”.

Πολλοί είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με το μεγαλείο της μητρότητας: συγγραφείς, ποιητές, στιχουργοί, και έχουν απόλυτο δίκιο. Είναι το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζουμε τη στιγμή που γεννιόμαστε, η πρώτη και παντοτινή ζεστή αγκαλιά που μας συντροφεύει ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μας. Η μάνα είναι το λιμάνι μας, το μέρος που καταλήγουμε όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε από τις φουρτούνες της ψυχής, όπως ακριβώς τα πλοία πιάνουν λιμάνι για να προστατευτούν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Είναι η γυναίκα που είναι πάντα διαθέσιμη να μας ακούσει, να μας βοηθήσει παντοιοτρόπως. Είναι αυτή που θυσιάζει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Είναι αυτή που καταπνίγει τα θέλω και τις ανάγκες της για χάρη των τέκνων της. Είναι αυτή που ξενυχτά μαζί τους όταν προετοιμάζονται για Πανελλήνιες εξετάσεις. Για να μην αναφερθώ στα αμέτρητα βράδια που έμεινε ξάγρυπνη να μας παρέχει φροντίδα όταν αρρωσταίναμε. Είναι αυτή που πολλές φορές ήταν μητέρα και «πατέρας» μαζί, ύστερα από ένα επίπονο διαζύγιο και έναν ανύπαρκτο πατέρα. Είναι ο μόνος άνθρωπος πάνω στη γη που θα δίνε και τη ζωή του για μας. Είναι η καλύτερη ευχή προς μια γυναίκα να μπορέσει να γευτεί τη χαρά της μητρότητας.

Επειδή όμως όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις, οφείλουμε να τιμήσουμε και κάποιες άλλες μητέρες. Αναφέρομαι στις γυναίκες που ενώ δε μπόρεσαν να γευτούν τη μητρότητα, υιοθέτησαν παιδί και αντικατέστησαν με τον καλύτερο τρόπο τη βιολογική μητέρα. Σεβασμός λοιπόν και σε αυτές τις μανούλες αλλά και σε πολλές γιαγιάδες που αναγκάστηκαν να αναλάβουν την ανατροφή των εγγονιών τους ύστερα από θάνατο της μητέρας τους.

Αυτά και άλλα πολλά περικλείει μέσα της η λέξη «ΜΗΤΕΡΑ», ώστε θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για το θέμα αυτό.

Μάνα είναι μόνο μια κορίτσια μην το ξεχνάτε και προσπαθήστε να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί της και να της λέτε κάθε μέρα πόσο την αγαπάτε, όσες είστε τυχερές ακόμη και την έχετε κοντά σας.

Χρόνια πολλά σε όλες σας και πολλά φιλιά.