Κατηγορίες
διάφορα

Ευρείας κλίμακας κυβερνο-επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο από χάκερς

Σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν τα διεθνή και τα ελληνικά ΜΜΕ, βρίσκεται ευρείας κλίμακας “κυβερνοεπίθεση” που σκοπό έχει να πλήξει συστήματα υπολογιστών σε οργανισμούς,φορείς, κρατικές υπηρεσίες και πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την υφήλιο.
Έως τώρα και με δεδομένο ότι οι εταιρίες ακόμη ψάχνουν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει, έχει ανακοινωθεί πως κύριοι στόχοι της κυβερνοεπίθεσης είναι η Ρωσία, η Ταϊβάν και η Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν και ελληνικά ΜΜΕ, θύμα της επίθεσης έπεσε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι κυβερνοεκβιαστές ξεγέλασαν χρήστες τους οποίους  προέτρεψαν (και τους έπεισαν) να ανοίξουν μολυσμένα από ιό συνημμένα σε email που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης, προειδοποιήσεις ασφαλείας και άλλους φακέλους.

Ο ιός, του τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.