Κατηγορίες
βιβλία-ταινίες-παρουσιάσεις

Το ιστορικό μυθιστόρημα “Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!” παρουσιάστηκε στην Αλεξάνδρεια

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου “Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!” παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαϊου 2017, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας Η “Εστία Ρουμλουκιωτών”, η πολιτιστκή ιστοσελίδα apostaktirio.gr, οι Εκδόσεις Ωκεανός και το βιβλιοπωλείο Κοσμίδη.

Για τον συγγραφέα μίλησε ο πρόεδρος της “Εστίας Ρουμλουκιωτών”Δημήτρης Νταμτσιόπουλος (ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση βιβλίου του Θ. Δεύτου είναι η δεύτερη στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, αφού τον Μάρτιο του 2016 είχε γίνει παρουσίαση του βιβλίου του “Τραπεζούντα- Το διαμάντι της Ανατολής”, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και του τότε προέδρου του Βαγγέλη Σεβεντικίδη). Για το βιβλίο μίλησαν – και διάβασαν αποσπάσματα από αυτό – ο Αλέξανδρος Ακριτίδης, πρόεδρος της Δ.Κ. Μελίκης και συγγραφέας, και η Ελένη Παπακώστα, φιλόλογος καθώς και ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το μυθιστόρημα “Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!” αφηγείται με ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή τριών γενεών μιας οικογένειας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για την Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτες της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες….. Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι, …ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψαν σε εφιάλτη…
Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών, αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα. Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.
Το έργο του:
• Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004 (λαογραφικό)
• Μη Ρωτάς Γιατί, 2006 (ιστ. μυθιστόρημα)
• Σμύρνη Συγγνώμη, 2008 (ιστορικό μυθιστόρημα)
• Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;, 2011 (ιστ. μυθιστόρημα)