Κατηγορίες
αγροτικά

Συνάντηση στον ΕΛΓΑ Ημαθίας για τους αγρότες της Αλεξάνδρειας

Συνάντηση με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας, κα. Μαρία Παππά, για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ημαθίας, είχε ο Βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη και τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας.

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν τα ζητήματα της πρόσφατης χαλαζόπτωσης που έπληξε περιοχές του Δήμου Αλεξάνδρειας, η ακαρπία που υπάρχει στα οπωροφόρα δέντρα (μήλα, αχλάδια, κυδώνια κ.α.), καθώς και η ξηρασία που έπληξε ολοσχερώς τα σιτηρά. Κοινή συνισταμένη όλων των παραβρισκόμενων ήταν να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ημαθίας, που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τις αρχές του 2015) οι δενδροκαλλιέργειες τους ξεράθηκαν, για το οποίο έχει καταθέσει και σχετική Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνοντας ότι «παρόλο που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να εγκρίνει το πρόγραμμα για να αποζημιωθούν οι αγρότες από κρατικές ενισχύσεις, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει κάνει τίποτα».

Ακόμη, ο βουλευτής Ημαθίας, στην ερώτηση του για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών της περυσινής χαλαζόπτωσης απέσπασε τη δέσμευση από την προϊσταμένη κα. Παππά ότι, οι αγρότες που επλήγησαν θα πληρωθούν μέσα στον Ιούνιο. Επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος, ζήτησε να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ τα σιτηρά που λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς και η ακαρπία που υπάρχει στα οπωροφόρα δέντρα (μήλα, αχλάδια, κυδώνια κ.α.).

Με την επίσκεψη ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε:

«Επισκέφθηκα σήμερα το υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη Βέροια, παρουσία του Συλλόγου Αγροτών Αλεξάνδρειας, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και του Δημάρχου Αλεξάνδρειας, προκειμένου να έχουμε μια ουσιαστική ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες μας. Το ελάχιστο που πρέπει να εγγυάται μια κυβέρνηση είναι η ταχύτητα στους ελέγχους και στις εκτιμήσεις των ζημιών που υφίστανται οι αγροτικές καλλιέργειες αλλά και η άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων για τους δικαιούχους. Δυστυχώς, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει καμία συνέπεια, δεν τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα. Ακόμη και η τροπολογία που κατέθεσα το 2014 μαζί με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε γίνει αποδεκτή και όριζε ότι, η απώλεια της παραγωγής θα αποζημιώνεται από κάθε ζημιογόνο αίτιο και ενώ έγινε η τροποποίηση του νόμου, έγιναν οι αναλογιστικές μελέτες και απέμεινε μόνο η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε οι παραγωγοί να καλύπτονται ασφαλιστικά και να αποζημιώνονται άμεσα, εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργού. Δεν ξέρω αν είναι από ανευθυνότητα ή ιδεοληψία, αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί για να δώσει ανάσα σε χιλιάδες αγρότες».