Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Το απόγευμα της Τρίτης (18/4) η εκτόξευση των 2 ελληνικών μικροδορυφόρων

Δυο ελληνικοί δορυφόροι τύπου «CubeSat» πρόκειται να εκτοξευτούν το απόγευμα της Τρίτης 18 Απριλίου 2017, από τη Γη προς το διαστημικό σταθμό ISS.

Ο πρώτος μικροδορυφόρος που φέρει την ονομασία UPSat έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος QB50 από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation.

Ο δεύτερος μικροδορυφόρος κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή. Φέρει την ονομασία DUTHSat.
Και οι δυο θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη της θερμόσφαιρας, του ανώτατου στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας.

Οι συνολικά 28 μικροδορυφόροι (συμπεριλαμβανομένων και των 2 ελληνικών) θα σταλούν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και από εκεί θα εκτοξευθούν ώστε να λάβουν την τελική τους θέση.

Την εκτόξευση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά ΕΔΩ, από τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.