Κατηγορίες
σύλλογοι

Το “Ταφικό Έθιμο” αναβίωσε για 2η χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας

Με ευλάβεια, σεβασμό και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων αναβίωσε την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου 2017 για δεύτερη χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας το «Ταφικό Έθιμο».
Ένα έθιμο που έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και συνδεδεμένο άρρηκτα με την ποντιακή παράδοση γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους.

Ο εφημέριος του χωριού πατέρας Χρήστος τέλεσε τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων, ενώ όλοι μαζί οι παραβρισκόμενοι έψαλαν το «Αιωνία τους η Μνήμη», ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το «Αναστωρώ», που τραγούδησε η Νίκη Παραστατίδου στη μνήμη των νεκρών.

Σε όλους τους παραβρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα και κόκκινο κρασί, την εκδήλωση τίμησαν ο σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Αγ.Γαβράς, ο σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, ο σύλλογος Ποντίων Μελίκης.

«Ανάσταση στις ψυχές των ανθρώπων που χάσαμε. Ανάσταση στις ψυχές των ορθόδοξων χριστιανών που με βία άφησαν την τελευταία τους πνοή στα άγια χώματα του Πόντου»