Κατηγορίες
αγροτικά

Επίσκεψη του αναπληρωτή υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη στην Ημαθία

Την Κυριακή 9 Απριλίου επισκέφθηκε την Ημαθία ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Η επίσκεψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την κτηνοτροφική μονάδα Αφοί Πολιτίκου όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις (στην Ημαθία γίνεται πάνω από το 50% της ελληνικής εκτροφής).

Στη συνέχεια στα γραφεία της επιχείρησης συναντήθηκε με τον σύλλογο Βοοτρόφων Ημαθίας, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, το οποίο ρυθμίζει θέματα του κλάδου. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πολύ καλή κατεύθυνση, λέγοντας ότι ρυθμίζει χρόνια προβλήματα του κλάδου. Επίσης συζητήθηκε το κύριο θέμα των ελληνοποιήσεων των ζώων.


Στη συνέχεια επισκέφθηκε την εταιρεία γεωργικών λιπασμάτων ΓΕΩΒΕΤ και συζήτησε με τον ιδιοκτήτη Γεωργιάδη Γρηγόρη.

Αργότερα συναντήθηκε με τον σύλλογο Αιγοπροβατοτρόφων, όπου εστίασαν την συζήτησή τους κυρίως στην εξισωτική τους αποζημίωση, στο πρόβλημα με τη διαχείριση των βοσκοτοπιών και το θέμα των ελληνοποιήσεων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει στο υπουργείο όλους τους παραγωγικούς φορείς ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση στα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως η φέτα, ελληνοποιήσεις, μαύρη αγορά, αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων ,εξισωτική αποζημίωση κ.α.. Στα θέματα αυτά υπήρξε ικανοποίηση από τους κτηνοτρόφους και αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο, είναι σε κατεύθυνση θετική και έχει ενσωματώσει χρόνια αιτήματα τους .

Το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Βέροιας με τον δήμαρχο κ. Βοργιατζίδη, όπου ζήτησε τη συμβολή του υπουργείου για το θέμα των κονσερβοποιείων των οποίων τα νερά πέφτουν στην τάφρο 66 δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον. Πρόταση του δημάρχου ήταν τα νερά να πέφτουν στο δίκτυο άρδευσης, το οποίο μπορεί να είναι και λίπασμα, ώστε να επιτευχθεί άρδευση και λίπανση ταυτόχρονα.

Επίσης ο υπουργός πρότεινε οι άδειες για πρόχειρα καταλύματα και σταβλικές εγκαταστάσεις να δίνονται με ευκολότερη διαδικασία και σε δασικές περιοχές με τη διαβεβαίωση το υπουργείο να λύσει το 95% των σταβλικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Στον ίδιο χώρο συναντήθηκε με τον δ/ντη της ΔΑΟΚ κ. Λαζαρίδη όπου συζητήθηκαν υπηρεσιακά θέματα που αφορούσαν την υποστελέχωση των υπηρεσιών με ότι συνεπάγεται αυτό για την διενέργεια των ελέγχων στη αγορά, ειδικά και εν όψει του Πάσχα (Πέλλα 9 υπαλλήλους, Ημαθία 4 υπαλλήλους κτηνίατρους με πολλαπλάσια δουλειά). Στο σημείο αυτό συμφωνήθηκε η αδυναμία του νόμου για τις μεταθέσεις, όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου.

Στη συνέχει έδωσε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
O κ. Τσιρώνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι, για την υφαρπαγή των αποθεματικών των ταμείων την πλήρη ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επίσης εξέφρασε την γνώμη του ότι το δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα είναι το αναλογικό. Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ επεσήμανε ότι στόχος είναι ο χρόνος αποζημίωσης να είναι μέσα σε 6 μήνες και να δίνεται αποζημίωση για τις ζημιές που έχει καταβάλει ο παραγωγός.
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την βιομηχανία Ζάχαρης και τα θέματα συζήτησης που είχε με τον δήμαρχο Βέροιας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ.

Στο τέλος της επίσκεψης στο νομό μετέβη στην περιοχή του Κλειδίου (Δήμος Αλεξάνδρειας) και συζήτησε με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Τσολάκη, ο οποίος έθεσε το θέμα με την έκταση του Κλειδίου (15000 στρ.) προτείνοντας τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου ενώ για κάποιες εκτάσεις απ΄ αυτές να δημιουργηθεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά και πρωτοποριακά, συνδυάζοντας παραγωγική αναπτυξιακή διαδικασία με την διατήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας έτσι τη δημόσια γη με την συμμετοχή ΚΟΙΝΣΕΠ και πολιτείας.