Κατηγορίες
Βέροια διάφορα

“Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας” στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών, στη Βέροια

Ο Τομέας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ και η ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΑΝΟS παρουσιάζουν μία σειρά ελεύθερων μαθημάτων Ιστορίας με τίτλο “Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας”.

Τα μαθήματα –που θα προσφερθούν δωρεάν από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Δ. Ευθυμίου – απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο
και θα πραγματοποιούνται στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ, στην οδό Θεσσαλονίκης 67 στη ΒΕΡΟΙΑ, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 6.00 – 9.30 μμ. και κάθε Κυριακή 10.00 πμ. -13.30 μμ., αρχής γενομένης από τις 5-6-7 Μαΐου 2017 το 1ο τριήμερο μαθημάτων και στη συνέχεια:

  • 12-13-14 Μαΐου το 2ο τριήμερο,
  • 19-20-21 Μαΐου το 3ο τριήμερο,
  • 26-27-28 Μαΐου το 4ο τριήμερο και
  • 9-10-11 Ιουνίου το τελευταίο τριήμερο μαθημάτων.

Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται οι μεγάλες τομές της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της γης -και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική) δίνοντας έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διεμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους.

Καθώς ο Έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από την σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η Ελληνική Ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της γης -που αποτελεί και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων και από μουσικά ακούσματα.

Η συμμετοχή για όλο τον κύκλο και των 15 μαθημάτων, είναι 15 ευρώ και αφορά αποκλειστικά τα έξοδα φιλοξενίας του φορέα, μια και η Καθηγήτρια κυρία Ευθυμίου δεν αμείβεται για τις ομιλίες της.
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 6972440721 / υπεύθυνη Μαίρη Ναζλίδου ή στο mail: ekkokkistirioideon@gmail.com