Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2017: θα σταθούμε μόνο σε δυο σημεία

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας 22 Μαρτίου 2017Πολλά ενδιαφέροντα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2017. Κυρίως όμως θα αναφερθούμε και θα σχολιάσουμε όσα ακούστηκαν για τα απορρίμματα (και σε όσα γράψαμε και εμείς ΕΔΩ) αλλά και στην αρχηγική – κατά την ταπεινή μας άποψη- εμφάνιση του Κ. Ναλμπάντη.

Με τα δυο αυτά θέματα έχουμε ασχοληθεί και τα έχουμε σχολιάσει κατ’ επανάληψη. Ίσως γιατί παρουσιάζουν ενδιαφέρον και όπως φαίνεται δεν τα παρουσιάζουμε και δεν τα σχολιάζουμε άδικα κατά καιρούς.

Και αυτό το αναφέρουμε για να έχετε υπόψη τι διαβάζετε και που τα διαβάζετε, γιατί εδώ δεν γράφουμε τίποτε στην τύχη αλλά ούτε και με σκοπό 5 κλικ παραπάνω (τα οποία κλικ, όπως έχετε αντιληφθεί 10 χρόνια τώρα, τα έχουμε γειωμένα γιατί πολύ απλά δεν μας ενδιαφέρουν επειδή ποτέ δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα – αυτά είναι τεχνικά θεματάκια με τα οποία θα ασχοληθούμε εν καιρό, για να ξέρετε τι παίζει και σε εκείνο το επίπεδο).

Πάμε τώρα (που λέει και ένας καλός φίλος αυτοδιοικητικός) στο δια ταύτα:

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης λοιπόν έγινε αναφορά – ερώτηση για το θέμα των απορριμμάτων, των ιδιωτικοποιήσεων που σχετίζονται με αυτά κλπ, από τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας Φ. Δημητριάδη. Ο Φ. Δημητριάδης, σε ερώτημα που έθεσε προς τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη, ανέφερε ότι στην πιάτσα (αυτό δική μας έκφραση) ακούγεται “….ότι υπάρχει μια μεθόδευση προκειμένου η αποκομιδή των απορριμμάτων να περάσει στα χέρια ιδιωτών” και ζήτησε από τον δήμαρχο να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις του ή αν έχει κάνει κάτι σχετικό (σημειώνοντας ότι από το σύνολο των απορριμματοφόρων του Δήμου λειτουργούν μόνο τα τρία, τα οποία λειτουργούν συνεχώς ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της αποκομιδής).

Απαντώντας στον ερωτώντα ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης αναρωτήθηκε αρχικά αν η “περιρρέουσα ατμόσφαιρα” και όσα ακούγονται θα έπρεπε να απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην απάντησή του ξεκαθάρισε επί λέξη πως “δεν τέθηκε θέμα από τη Διοίκηση, από τον δήμαρχο ή από κανένα στέλεχος της Διοίκησης ότι κινούμεθα προς αυτή την κατεύθυνση. (…) Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι εξ ιδίων δυνάμεων μπορούμε και αντιμετωπίζουμε την αποκομιδή των σκουπιδιών και γενικότερα την καθαριότητα του Δήμου μας’” είπε ο δήμαρχος. Και μέχρι εδώ, όλα καλά.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα αλλάξαν στην αμέσως επόμενη φράση του: “Εάν τα πράγματα δυσκολέψουν, ενδεχομένως να σκεφτούμε και να προστρέξουμε σε κάποιες άλλες λύσεις. Τούτη τη στιγμή όμως, επίσημα, δεν υπάρχει η δική μας θέση να προσφύγουμε σε ιδιώτη. Επαναλαμβάνω όμως: στην όποια περίπτωση κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και καθυστερεί σημαντικά η αποκομιδή των σκουπιδιών εμείς θα ψάξουμε να βρούμε τη λύση τη νόμιμη, την καθαρή ούτως ώστε να μην έχουμε φαινόμενα καθυστέρησης και επιδείνωσης της δημόσιας υγείας”.

Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά: η όποια ανάθεση αποκομιδής, επεξεργασίας κλπ των απορριμμάτων σε ιδιώτες είναι το λιγότερο λανθασμένη. Στην ουσία είναι απεμπόληση μελλοντικών κερδών.

Τα λεφτά είναι πολλά και τα κέρδη θα είναι πολλά και πολύπλευρα – αν οι Δήμοι λειτουργήσουν σωστά και καταθέσουν προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν οι όποιες προσπάθειες αποφασίσουν να κάνουν.

Η αίσθηση ότι μπορούν γενικά να τα καταφέρνουν οι ιδιώτες και όχι το Δημόσιο ή οι Δήμοι (οι δυο βραχίονες του κράτους που αν λειτουργήσουν επιχειρήσεις στο όνομά τους, σωστά και με κριτήρια ελεύθερης αγοράς, θα σκίσουν!) είναι λανθασμένη αλλά όχι αδίκως εδραιωμένη στην Ελλάδα, αφού ο κάθε πικραμένος πολιτευτής γινόταν πρόεδρος σε μια κρατική εταιρία και τη βούλιαζε λόγω ανικανότητας και συνεχών προσλήψεων ημετέρων (κάθε χρωματισμού). Όμως μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή η κατάσταση;; Γιατί αν υπάρξουν και λειτουργήσουν ΣΩΣΤΑ δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, τότε ότι χρήμα θα κερδίζουν θα μπορεί να διοχετευτεί σε άλλους τομείς του Δημοσίου ή των Δήμων, που πραγματικά χωλαίνουν…

 


Οι εξελίξεις και τα γεγονότα που σημειώθηκαν μετά από εκείνη την επιστολή του Κ. Ναλμπάντη με την οποία έθετε εαυτόν εκτός διοικητικών θέσεων για το δεύτερο τμήμα της θητείας της διοίκησης Γκυρίνη, σε συνδυασμό με ένα δημοσίευμα στα “Τοπικά Χρονικά” του Χ. Μόχλα έδωσαν αφορμή στον Κώστα Ναλμπάντη να ζητήσει και να λάβει το λόγο και να αναφερθεί στο τελευταίο.
Ναλμπάντης Κ. Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας 22 Μαρτίου 2017Ο Ναλμπάντης είπε τα εξής: “Ήθελα να διαβεβαιώσω (….) ότι ποτέ μα ποτέ στο πίσω μέρους του μυαλού μας θα θέλαμε να λείπουμε εσκεμμένα, όπως κάποιοι προσπάθησαν κι άφησαν να εννοηθεί, ώστε να πάμε πίσω κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το Δήμο, όπως είναι οι προμήθειες των καυσίμων και τα σημερινά θέματα (…) Ήθελα λοιπόν να διαβεβαιώσω κυρίως τους πολίτες αλλά και τη δημοτική Αρχή ότι δεν υπήρχε κανένας μα κανένας απολύτως λόγος ο οποίος, είχε μια δεύτερη σκέψη στο μυαλό μας, που να μας αναγκάζει – και κυρίως εμένα – να μη βρίσκομαι στα έδρανα για να ψηφίσω ένα από τα θέματα που ήταν πάρα πολύ σοβαρά. Άλλωστε κύριε πρόεδρε, τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης τα οποία ήταν την προηγούμενη φορά δεν τα γνωρίζαμε” ενώ σημείωσε ότι τα πρόσωπα στα οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα (εννοώντας τον ίδιο και τους συμβούλους Γ. Κιρκιλιαννίδη και Μόσχο Κυτούδη) βρίσκονται στα έδρανα της συμπολίτευσης και στηρίζουν τις αποφάσεις της Διοίκησης. Και για το θέμα αυτό ζήτησε – ατυχώς η άποψή μας – από τον δήμαρχο να καταδικάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Μια δεύτερη ανάγνωση σχετικά με όσα είπε ο Κ. Ναλμπάντης: λαμβάνοντας υπόψη όσα είπε αλλά και τον τρόπο που τα είπε δεν θα έλεγα ότι έκανε μια εμφάνιση ενός “απλού” δημοτικού συμβούλου και μια απλή παρέμβαση.

Με τον Κ. Ναλμπάντη έτυχε να μιλήσουμε κάποιες φορές μετά από τη δημοσιοποίηση της επιστολής του. Και όσο κι αν ο ίδιος το αρνείται (είτε δημόσια είτε και στις μεταξύ μας συζητήσεις) σε εμένα απλά και μόνο λόγω της χρήσης του πληθυντικού αριθμού στη χθεσινή συνεδρίαση μου δόθηκε η αίσθηση της εμφάνισης ενός ανθρώπου που είναι επικεφαλής κάποιας ομάδας (ή ότι έστω θέλει να δώσει ένα στίγμα διαφορετικότητας).

Και όχι μόνον αυτό όμως. Αποκόμισα επίσης την αίσθηση ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις από τον ίδιο σχετικά με το 2019 (ας μιλήσουμε για την ώρα τουλάχιστον μόνο για το 2019).