Κατηγορίες
στήλες

Ηλέκτρα: «FOR WOMEN ONLY – SORRY GUYS…»

Η γυναίκα γιορτάζει κάθε μέρα κορίτσια μου. Η 8η Μαρτίου όμως είναι η μέρα μας και δε μπορούσα να μην είμαι κοντά σας. Η παροιμία λέει: λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή ; Ε, με την ίδια λογική είναι αδύνατον να λείπει τη μέρα της γυναίκας από τις οθόνες σας η Ηλέκτρα!!!! Θα ήταν… ιεροσυλία!

Η 8η Μαρτίου είναι η διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών και του γυναικείου κινήματος γενικότερα (θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977).

Τη μέρα αυτή γιορτάζει η γυναίκα, η μάνα, η σύζυγος, η κόρη, η φίλη ακόμη κι η ερωμένη.  Η εργαζομένη, η άνεργη, η γυναίκα που έχει ως στόχο την καριέρα αλλά και αυτή που θέτει ως στόχο την ανατροφή των παιδιών της.

 

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα διαπρέπουμε σε όλους τους τομείς ακόμη και σ’ αυτούς που θεωρούνται (κακώς) ως «αντρικά προπύργια». Γιατί είναι γνωστό σε όλους πως όταν μια γυναίκα θέσει κάτι ως στόχο το καταφέρνει στο 99% των περιπτώσεων.

Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες ονόματα, θα μείνω σε ορισμένα μόνο: Ιωάννα της Λωρραίνης, Άννα Φρανκ, Εβίτα Περόν, Ίντιρα Γκάντι, Μάτα Χάρι, Μπεναζίρ Μπούτο, Μητέρα Τερέζα, πριγκίπισσα Νταϊάνα, Μαρί Κιουρί, Μάργκαρετ Θάτσερ, Χάρριετ Τάμπμαν, Βαλεντίνα Τερέσκοβα, Μελίνα Μερκούρη, Έμελιν Πάνκχερστ. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις γυναίκες που έμειναν στην Ιστορία για ότι έκαναν σε διάφορους τομείς της ζωής. Κάποιες από αυτές που αναφέρω άνοιξαν το δρόμο, ώστε χρόνια αργότερα κάποιες άλλες να μπορέσουν να επιτύχουν. Γυναίκες που αποτέλεσαν λαμπρά παραδείγματα μυαλού, ψυχής και καρδιάς.

 

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω έχουμε ένα επιπλέον χαρτί στο συρτάρι μας. Είμαστε το ωραίο φύλο και όχι το αδύναμο όπως λένε. Ευαίσθητες είμαστε (στοιχείο του DNA μας) όχι όμως και ανίσχυρες.

Πυρ, γυνή και θάλασσα έλεγαν οι αρχαίοι και έχουν απόλυτο δίκιο.

Παράδειγμα μοιραίας γυναίκας (femme fatale) η Κλεοπάτρα η βασίλισσα της Αιγύπτου (όμορφη, ικανή και δαιμόνια, «μάγεψε» δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο).

 

Μιλώντας για ομορφιά μου ήρθε στο μυαλό το σύμβολο της θηλυκότητας και ομορφιάς, το όνειρο κάθε άνδρα της εποχής της, η Marilyn Monroe. Δε δίστασε να ποζάρει γυμνή για το περιοδικό Playboy κι ας προκάλεσε σκάνδαλο την εποχή εκείνη. Η θυελλώδης ζωή της στιγματίστηκε από τη σχέση της με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζον Κένεντι. Χιλιάδες φλας άναψαν για χάρη της παρά το σύντομο της ζωή της.

Συνώνυμο με τη Marilyn, το θρυλικό άρωμα  Chanel No 5 το όποιο δεν αποχωρίστηκε ποτέ. Θρυλική όμως και η δημιουργός του αρώματος η Coco Chanel. Μία από τις πιο πρωτοπόρες και επιτυχημένες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα. Το όνομα της συνώνυμο ποιότητας, κομψότητας και στυλ. Οι ιδέες της ήταν επαναστατικές για την εποχή της στον χώρο της μόδας. Συχνά μάλιστα, έπαιρνε κομμάτια από την ανδρική γκαρνταρόμπα και τα μετέτρεπε σε γυναικεία.

“Εφεύρεση’’ της το μικρό μαύρο φόρεμα (little black dress), κάτι που μας έχει βγάλει πολλές φορές απ’ τη δύσκολη θέση της επιλογής ρούχου για διάφορες περιστάσεις και δεν πρέπει να λείπει απ τη γκαρνταρόμπα μας όπως σας έχω ξαναπεί κορίτσια μου.

Την 8η Μαρτίου όμως δεν θα πρέπει να θυμόμαστε μόνο τα καλά, μόνο τα ευχάριστα, μόνο τις διάσημες…

Η πλειοψηφία του μισού πληθυσμού του πλανήτη δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Η πλειοψηφία ανήκει στις λεγόμενες «γυναίκες της διπλανής πόρτας»,  που είναι ηρωίδες στο δικό τους στίβο. «Ανώνυμες», αλλά με ονοματεπώνυμα και ζωές που κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Αγωνίστριες της καθημερινότητας, αγωνίστριες της ζωής.

 

Γυναίκες που αφοσιώθηκαν ολοκληρωτικά στα παιδιά τους, γυναίκες που άφησαν κατά μέρος την καριέρα τους και μετακόμισαν σε κάποιο άλλο μέρος ίσως και σε άλλη χώρα, μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν το μεγάλο τους έρωτα.

 

Γυναίκες που ζουν στη σκιά ενός επιτυχημένου άντρα και που τις περισσότερες φορές φροντίζουν νυχθημερόν για αυτή του την επιτυχία.

 

Γυναίκες που πολέμησαν τον καρκίνο του στήθους και βγήκαν νικήτριες, γυναίκες που τον πολεμούν αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και δεν το βάζουν κάτω.

 

Γυναίκες χωρίς δικαιώματα, σε χώρες που θεωρούν τις γυναίκες ως αντικείμενα και όχι ως ισότιμα μέλη των κοινωνιών. Γυναίκες που έχουν να αντιμετωπίσουν κλειτορδεκτομή, γυναίκες που αναγκάζονται να βγουν μια βόλτα έξω από το σπίτι μόνο αν συνοδεύονται από τον σύζυγό τους ή κάποιον άνδρα από το στενό οικογενειακό τους κύκλο, γυναίκες θύματα κακοποιήσεων σε εμπόλεμες περιοχές σε όλη την υφήλιο.

 

Γυναίκες που κάνουν χιλιόμετρα καθημερινά για να μεταφέρουν πόσιμο νερό στο σπίτι τους, γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού και δεν μπορούν να το καταγγείλουν, γυναίκες που δεν επιτρέπεται να σπουδάσουν ή να πάνε σε σχολεία για να λάβουν έστω τη στοιχειώδη παιδεία, γυναίκες θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

 

Όλες αυτές γιορτάζουν σήμερα λοιπόν.

 

Χωρίς εμάς οι άντρες δεν μπορούν να ζήσουν ούτε λεπτό. Από τη μάνα περνούν στη σύζυγο… δεν μπορούν χωρίς γυναίκα στο πλευρό τους και καλά θα κάνουν να αναγνωρίζουν την αξία μας. Ακούτε αγόρια;;;

Δεν είναι τυχαίο γεγονός επίσης τα εκατοντάδες τραγούδια που εξυμνούν τη γυναικεία φύση. Γραμμένα από άντρες στιχουργούς μάλιστα. Τυχαίο; Δε νομίζω.

 

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για το μεγαλείο μας κορίτσια αλλά θα έπρεπε να γράφω ασταμάτητα για δυο μερόνυχτα.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω πως η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας είναι μια γιορτή που πρέπει να θυμίζει σε όλες μας τις φορές που πέφτουμε και τις φορές που ξανασηκωνόμαστε κορίτσια. Έχουμε πολλή δύναμη κρυμμένη μέσα μας να το ξέρετε. Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

 

Μέσα σε όλα αυτά, μέσα στους διθυράμβους και στα ονόματα, μέσα στα επετειακά, θα ήθελα να επισημάνω κάτι σε όλες σας. Σημαντικό όσο η ίδια μας η ζωή.

Όσο πολυάσχολες κι αν είμαστε, όσο κι αν λέμε (αληθώς ή όχι) πως δεν έχουμε χρόνο, όσο κι αν φοβόμαστε (ναι, δυστυχώς υπάρχουν και γυναίκες που φοβούνται), ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να μην αμελούμε να ελέγχουμε την υγεία μας. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να κάνουμε εξετάσεις τηρώντας ευλαβικά το πρόγραμμα που μας έχει δώσει η/ο γυναικολόγος μας.

 

Ψηλάφιση, μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ, εξετάσεις οστικής πυκνότητας, επισκέψεις σε δερματολόγο, εξετάσεις πριν να αποφασίσουμε να κάνουμε παιδί, είναι μόνο μερικά από αυτά που μια γυναίκα ΟΦΕΙΛΕΙ να εντάξει στο πρόγραμμά της, με τη συχνότητα που απαιτούν οι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές. Και σίγουρα γενικές εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε τίποτε στην τύχη, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές. Προσέχουμε για να έχουμε αγαπημένες μου, μην το ξεχνάτε.

 

Αυτά από μένα και κάτι τελευταίο για σήμερα.

Σήμερα αν μπορείτε πάρτε τις φίλες σας και βγείτε για έναν απογευματινό καφέ, για ένα χαλαρό ποτό ή ακόμη και για φαγητό – χωρίς να το παρακάνετε όμως! Άλλωστε, η μέρα προσφέρεται για ατελείωτο gossiping (μην το πούμε «κοινωνικό σχολιασμό» ή «κουτσομπολιό» – ας του δώσουμε μια… αίγλη σήμερα). Πρόκειται για κάτι που αρέσει πολύ σε όλες μας.

 

 

Χρόνια μας πολλά λοιπόν.