Κατηγορίες
εκδηλώσεις Κοινότητα Τρικάλων

Επιτυχής για μια ακόμη χρονιά η ημερίδα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα που έγινε στα Τρίκαλα

Επιτυχημένη ήταν για μια ακόμη χρονιά η ημερίδα με θέμα «Γεωργία, Περιφερειακή Ανάπτυξη και Κοινή Αγροτική Πολιτική» που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας με πρωτοβουλία του συνδημότη μας πανεπιστημιακού Κώστα Καραντινινή και με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων το Σάββατο 11 Μαρτίου.

 

Για μια ακόμη χρονιά στην ημερίδα παρατέθηκαν και αναλύθηκαν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τη γεωργία, τη μεταποίηση, την αγορά, από ανθρώπους που είναι οι κορυφαίοι του είδους τους, είτε σε πολιτικό είτε σε πανεπιστημιακό είτε σε επίπεδο αγοράς/μεταποίησης/εμπορίου.

 

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να κατανοήσουν, μέσα από τις ομιλίες τι συνέβη, τι συμβαίνει και τι προβλέπεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια στον αγροτοδιατροφικό τομέα, έναν τομέα που αποτελεί έναν από τους πυλώνες επί των οποίων θα βασιστεί η Οικονομία ώστε να επανακάμψει.

 

Στην ημερίδα καταδείχθηκε ότι οι προοπτικές είναι πολλές, αρκεί να «αποκωδικοποιηθούν» σωστά τα μηνύματα της αγοράς, οι καταναλωτικές τάσεις αλλά και η γενικότερη «ανάγκη» (που αυξάνεται τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, κάθε στιγμή που περνάει) για προϊόντα του αγροτικού τομέα που θα είναι ποιοτικά και μοναδικά.

Και αυτό αποτελεί, καθώς φαίνεται, μια από τις ελάχιστες διεξόδους που τη στιγμή αυτή έχει η ελληνική οικονομία – σε μια στιγμή που όλοι, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, προβλέπουν αυξητικές τάσεις στη ζήτηση και δη στη ζήτηση όχι απλά προϊόντων αλλά ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων. Οπότε, η στήριξη τόσο της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου (με ταυτόχρονη στροφή από τις λεγόμενες «παραδοσιακές» καλλιέργειες που δεν θα πρέπει όμως να «ξεχαστούν»), όσο και η στήριξη του μεταποιητικού κλάδου και τέλος προώθηση και ενίσχυση στις διεθνείς αγορών των ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών και μεγάλης αναγνωρισιμότητας αποτελούν μονόδρομο.

Στην ημερίδα μίλησαν πολλοί και εκλεκτοί καλεσμένοι του Κ. Καραντινινή, μεταξύ άλλων ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον Χαράλαμπο Κασίμη (Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), τον Τάσο Χανιώτη (Διευθυντή Στρατηγικής και Αναλύσεων Πολιτικής της Γεν. Διεύθυνση Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΕ), τον Σταύρο Μπένο (που οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από την εποχή που ήταν δήμαρχος στην Καλαμάτα – έκανε μια εκπληκτική ομιλία που ενθουσίασε και άρεσε πολύ).

Στο τέλος της ημερίδας – που φέτος διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη φορά – κάποιοι από τους εισηγητές/ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις ενώ έγινε και μια μικρή συζήτηση επί των θεμάτων που αναλύθηκαν νωρίτερα.

Στην ημερίδα το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης, οι βουλευτές Ημαθίας Αντωνίου, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης, οι αντιδήμαρχοι Αλεξάνδρεια Δριστάς και Βουλγαράκης, η οικοδέσποινα πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων Μαρία Παπαϊωαννίδου, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλεξάνδρειας, αυτοδιοικητικοί από όμορους Δήμους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας Τ. Λιολιόπουλος, εκπρόσωποι μεταποιητικών βιομηχανιών από την περιοχή της Ημαθίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, εκπρόσωποι και μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, ενώ ενθαρρυντική ήταν η παρουσία πολλών νέων αγροτών από την περιοχή, οι οποίοι έκαναν και ερωτήματα προς τους ομιλητές για διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

 

Μετά τη λήξη της ημερίδας ακολούθησε γεύμα με τοπικά και παραδοσιακά εδέσματα ενώ στα τραπέζια βρέθηκαν και προϊόντα τοπικών μεταποιητικών βιομηχανιών.