Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια βιομηχανία

Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας για την ΕΒΖ έγινε στην Αλεξάνδρεια

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας με θέμα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στη βιομηχανία Χριστόδουλος Βαρκάκης ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας Γιώργος Σπυρίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ έκανε αναφορά σε όσα έγιναν στο παρελθόν όσο αφορά τη διαχείριση της επιχείρησης καθώς και στα προβλήματα που αυτή έχει («άνοιγμα» σε τράπεζες, ΟΣΕ κλπ),…

στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εξυπηρετηθούν χρέη και να εξοφληθούν οι αγρότες αλλά και να εισπραχθούν οφειλόμενα προς την ΕΒΖ – χαρακτηριστικά ανέφερε την υπόθεση με τις 3 επιχειρήσεις που είναι ήδη γνωστή (όπως είπε, οι συγκεκριμένες οφειλές, μαζί με τους νόμιμους τόκους μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και τα 90 εκατ. ευρώ).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης της ΕΒΖ ώστε να καλλιεργηθούν όσο περισσότερα στρέμματα γίνεται (καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να καλλιεργήσουν σακχαρότευτλα) και να δουλέψουν τα εργοστάσια κανονικά ενώ όσον αφορά το καθαρά διοικητικό κομμάτι σημείωσε ότι παρά το ότι είναι δύσκολο εγχείρημα η μεταφορά της έδρας της ΕΒΖ ένα μεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών θα μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη στο Πλατύ και στη Θεσσαλονίκη θα μείνουν περίπου 10 εργαζόμενοι.

Τέλος όπως είπε, το υπόλοιπο της οφειλής της ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς για το 2016 (και ενώ έχει ήδη εξοφληθεί όλο το 2015 και μέρος του 2016) θα εξοφληθεί εντός του Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην επιχείρηση έκανε και αυτός αναφορά στα παραπάνω θέματα, αναφέρθηκε στη συνεισφορά των εργαζομένων στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης (μέσα και από την μείωση των αποδοχών τους), είπε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να έχει και παράλληλα προϊόντα ενώ όσον αφορά το θέμα της πώλησης των εργοστασίων στη Σερβία είπε ότι το τίμημα θα πρέπει να είναι υψηλότερο και τα χρήματα να επανεπενδυθούν στη βιομηχανία.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης και ο βουλευτής Ημαθίας Χρ. Αντωνίου ο οποίος κατηγόρησε τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ΕΒΖ και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ήταν ένα άντρο άσκησης πελατειακών πολιτικών όλα τα προηγούμενα χρόνια», αναρωτώμενος και για τη στάση των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα και αναφερόμενος ταυτόχρονα στην Τράπεζα Πειραιώς και στον σχεδιασμό για την περαιτέρω πορεία της ΕΒΖ. Ο βουλευτής Ημαθίας Γ. Ουρσουζίδης αναφέρθηκε στην ΠΝΠ που η Κυβέρνηση πέρασε με σκοπό την ενίσχυση της ΕΒΖ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν και ανταλλάχθηκαν απόψεις παρευρισκομένων για το θέμα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντωνίου, Καρασαρλίδου και Ουρσουζίδης, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ράπτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας και μέλη του Δ.Σ. το Συλλόγου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τευτλοπαραγωγοί.