Κατηγορίες
διάφορα

Συνάντηση των βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Συνάντηση με τα Μέλη του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, κκ. Τσολάκη Χριστίνα και Γεωργιάδου Σέβη, είχαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Καρασαρλίδου Φρόσω, Αντωνίου Χρήστος και Ουρσουζίδης Γιώργος.
Στη συζήτηση που έγινε, οι εκπρόσωποι του Σωματείου και εργαζόμενες στο Κέντρο Πρόληψης ΠΕ Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ», ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις εντυπώσεις τους σχετικά με τις διαδικασίες και γενικά το επίπεδο της ομάδας εργασίας, που συστήθηκε με σκοπό την επεξεργασία νέου θεσμικού πλαισίου των δομών και στην οποία συμμετείχε το Σωματείο. Τόνισαν ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της από τις 14 Δεκεμβρίου 2016, χωρίς ωστόσο να έχει κατατεθεί ακόμη στον κο. Υπουργό Υγείας το πόρισμά της, που οι εκπρόσωποι του Σωματείου έλεγξαν και υπέγραψαν, όπως όφειλαν, στις 7 και 10 Φεβρουαρίου 2017.


Τα βασικά αιτήματα, που έθεσαν οι εργαζόμενες, ήταν:
1. Παράδοση του πορίσματος της ομάδας εργασίας για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης στον Υπουργό Υγείας, βάσει των ορθών διαδικασιών
2. Άμεση συνάντηση του Σωματείου με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να του εκθέσουν λεπτομερώς την άποψη της συλλογικότητας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και να αρχίσει μια διαδικασία εμβάθυνσης του διαλόγου με επίκεντρο την πρόταση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων για ίδρυση ενός ενιαίου κα ιανεξάρτητου φορέα των Κέντρων Πρόληψης, του μόνου που στις σημερινές συνθήκες και απαιτήσεις μπορεί να είναι αποδοτικός για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
3. Άμεση συνάντηση με την ΕΠΕΚΕ Υγείας των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρόταση αυτή για τη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης και την τεκμηρίωσή της.
Τα Μέλη του Σωματείου τόνισαν ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στις αστικές εταιρείες», γύρω από τις οποίες περιστρέφεται το σημερινό θεσμικό καθεστώς.
Υπογράμμισαν επίσης ότι η συγκρότηση νέου θεσμικού πλαισίου έχει επείγον χαρακτήρα, γιατί τα προβλήματα που γεννά το σημερινό, μεγεθύνονται καθημερινά και έχουν αποσταθεροποιήσει πλήρως τις δομές (π.χ. υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, επειδή ο σημερινός συνεργάτης τους, ΟΚΑΝΑ δεν αποστέλλει τα απαιτούμενα έγγραφα και διαρκώς παραβιάζει θεμελιώδεις όρους της κεντρικής Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, ενώ τα χρήματα υπάρχουν).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση των εργαζομένων για αλλαγή θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης και δεσμεύτηκαν, ότι θα κάνουν όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να φθάσουν τα αιτήματα τους στον Υπουργό Υγείας κο. Ξανθό και στην ΕΠΕΚΕ Υγείας των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ