Κατηγορίες
ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο για τη φέτα

Από το γραφείο τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

«ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ;

Κάποιοι μας κάνουν πλάκα από την ΝΔ . Αν θυμόμαστε καλά, πριν λίγες μέρες τη συμφωνία CETA στην ευρωβουλή την ψήφισαν οι εξής ευρωβουλευτές: Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζενμπεργκ, Ζαγοράκης. Ποιανού κόμματος ευρωβουλευτές είναι αυτοί; Της Ν.Δ.. Φυσικά την ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου , οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, της ΛΑΕ και οι ανεξάρτητοι.

 

Τι κάνει η συμφωνία CETA για την ελληνική φέτα; Αφήνει  μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά,  και να το εξάγει αλλά όχι  στην Ευρώπη.

Με την συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις Πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η Φέτα.

Η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου εμπορίου, ότι μετά από την 5ετία θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για κατοχύρωση, δεν είναι δεσμευτικό νομικό κείμενο και δεν διασφαλίζει την μελλοντική κατοχύρωση της Φέτας.

Ουσιαστικά με τις ως άνω διεθνείς εμπορικές συμφωνίες νομιμοποιείται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και ακολούθως της Ελληνικής Κυβέρνησης (αν εγκριθεί η CETA όπως προτείνεται στην Ελληνική Βουλή), ο υπάρχον αθέμιτος ανταγωνισμός λευκών τυριών όπου Πολυεθνικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στην παγκόσμια αγορά εκμεταλλευόμενες καταχρηστικά το όνομα και την ποιότητα της Φέτας.

Αν προστατεύονταν η Φέτα στις διεθνείς αγορές των 12 χωρών που διαπραγματεύεται η ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την διακριτότητά της και την εκτόπιση από την αγορά των απομιμήσεων φέτας, άρα και την αύξηση των τιμών της Φέτας στις εξαγόμενες ποσότητες με συνέπεια την αύξηση της Ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα της Φέτας και των 21

Το άρθρο 20 της συμφωνίας (σελίδα 157 της συμφωνίας) λέει ρητά για το δικαίωμα των Καναδών να παράγουν feta made in Canada και τύπου φέτα. Το σημαντικότερο είναι ότι το καθεστώς αυτό δημιουργεί προηγούμενο για τις άλλες 12 χώρες που διαπραγματεύεται τώρα η ΕΕ. Σύμφωνα με τον ΠΟΕ ισχύει το Most Favoured Nation δηλαδή πλεονέκτημα που δίνεις σε μία χώρα το δίνεις και σε άλλες. Άρα οι παγκόσμιες αγορές χάνονται άμεσα εκτός ΕΕ και μακροπρόθεσμα και εντός της ΕΕ αφού οι Πολυεθνικές θα μπορούν αργότερα και στην ΕΕ να πουλούν τύπου φέτα με εισροές μεταλλαγμένων ζωοτροφών μάλιστα καλυπτόμενες από την εταιρική επιδιαιτησία που θα ισχύει μετά την 3ετία προσωρινής εφαρμογής.

Τα ΠΟΠ προϊόντα δεν είναι απλά εμπορεύματα προς κερδοσκοπία των Πολυεθνικών, γιατί ενσωματώνουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την βιοποικιλότητα και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννης, αμέσως μετά τη συμφωνία; «Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του οικονομική ανάλυση, αλλά όταν υπάρχει κίνηση εμπορίου σίγουρα δημιουργούνται θέσεις εργασίας,  Τα καλύτερα πανεπιστήμια, οι καλύτερες μελέτες, οι μελέτες της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύουν ότι είναι μία ωφέλιμη συμφωνία και για τα δύο μέρη»!

 

Τι λέει ο ΣΕΒΓΑΠ

“Εκφράζει την αντίθεσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) για την εξαίρεση της φέτας από τη λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών, στην εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά”. Αυτή την ανάλυση δεν την έλαβε υπόψη ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ποιος καταδίκασε την συμφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, κατονομάζοντας τα κόμματα που την ψήφισαν; Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Κύρτσος , ο οποίος κατέθεσε και ανάλογο ψήφισμα. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι μέλος του κόμματος.

Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική παραγωγή κατά την τρίτη ημέρα του 2ου Delphi Economic Forum,  5-3-2017 ο Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι το «μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί πρωτίστως στην ύπαιθρο». Δουλεύουμε με την Κομισιόν για να απαγορευτεί η χρήση του όρου φέτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, στον απόηχο του θέματος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη χρήση του όρου ‘φέτα’ από Καναδούς παραγωγούς στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ποιος υποστηρίζει τα ελληνικά παραδοσιακά προίόντα.

Ποιόν νομίζετε ότι δουλεύετε εκεί στη ΝΔ; Προσπαθείτε να κρύψετε το αντεθνικό σας προσωπείο, λέγοντας ότι,”δεν φταίμε εμείς (που την ψηφίσαμε) , αλλά οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; (που δεν την ψήφισαν)” . Μάλιστα διοργανώσατε σύσκεψη για την ελληνική φέτα και δεν ντρέπεστε.

Η υποκρισία σ΄αυτόν τον τόπο περίσσεψε. Σας το επαναλαμβάνουμε για μία κόμη φορά.

Η δική σας αλήθεια είναι το Ψέμα. Τις μάσκες των δήθεν αγωνιστών , των δήθεν υποστηρικτών των ελληνικών συμφερόντων θα σας τις πετάξουμε. Οι πράξεις σας το αποδεικνύουν, ποιοι πραγματικά είστε.

Ο Ελληνικός λαός, που τόσα υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, γνωρίζει την αλήθεια. Εδώ και 40 χρόνια οι δικές σας πολιτικές φέρανε, την οικονομία σ΄αυτήν την κατάσταση, οι δικές σας πολιτικές κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή.

Δεν είστε από παρθενογέννηση. Έχετε τεράστιες ευθύνες και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 σας τις απέδωσε και να είστε σίγουροί ότι το ίδιο θα πράξει και το 2019.

 

 

Γραφείο τύπου

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ