Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια παιδεία προσφυγικό - μεταναστευτικό

Στα σχολεία της Αλεξάνδρειας τα παιδιά των προσφύγων του 722

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΑκριβώς δέκα μήνες μετά από την είσοδο των πρώτων προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Αλεξάνδρειας (που έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδο «722», που βρίσκεται στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αλεξάνδρειας), την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 τα παιδιά των προσφύγων βρέθηκαν στις τάξεις δυο σχολείων της πόλης.

Τα σχολεία που επελέγησαν από το Υπουργείο ήταν το 1ο – 5ο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας και οι μικροί μαθητές ξεκίνησαν τα μαθήματά τους.

Οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν έχουν προσληφθεί με πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου ενώ τα έξοδα που θα υπάρξουν για τα σχολεία (ενδεικτικά: πετρέλαιο για τη θέρμανση, καθαρισμός σχολείων κλπ) θα καλυφθούν από πόρους που δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του Κράτους ή των Δήμων της χώρας.

Στην Αλεξάνδρεια, στην οποία έγιναν ουκ ολίγα το τελευταίο διάστημα με αφορμή την έναρξη μαθημάτων των μικρών στα σχολεία (και τα οποία αδικούν κατάφορα την όλη εικόνα για το πώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Αλεξάνδρειας αλλά και της ευρύτερης περιοχής υποδέχθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο τους πρόσφυγες), κατά την άφιξη των μικρών προσφύγων στα σχολεία το παρόν έδωσαν διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξάνδρειας Μ. Κυτούδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Συρίδης και Χρ. Αλευράς και αρκετοί συνδημότες μας.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί τους προηγούμενους μήνες για τις Δ.Υ.Ε.Π. (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων), τα μικρά θα βρίσκονται στα σχολεία από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα και θα διδάσκονται Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Φυσική Αγωγή, ΤΠΕ, Αισθητική Αγωγή (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή).

Για τα μικρότερα παιδιά έχουν δημιουργηθεί δομές (νηπιαγωγείο) εντός των ανά την Ελλάδα κέντρων φιλοξενίας.

* οι φωτογραφίες είναι από τα “Χρονικά”