Κατηγορίες
Ελλάδα Τουρκία

Επιμένουν να συντηρούν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι – Κοτζιάς: “ δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί”

Επιμένουν να διατηρούν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι, αφού μετά από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των Ιμίων, στο Φαρμακονήσι και στη βραχονησίδα Παναγιά, έχουν εκδώσει NAVTEX και στέλνουν το ερευνητικό σκάφος TCG CESME για “υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες” από τις 22 Φεβρουάριου και “μέχρι νεοτέρας” στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Όσον αφορά την περιοχή των Ιμίων, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “παραβίαση” των υδάτων της Τουρκίας όταν επενέβησαν τα ελληνικά σκάφη, τη στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τις προηγούμενες ώρες (σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ) έκανε λόγο για δυναμική απάντηση αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

«Αυτό που έγινε στο Φαρμακονήσι είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» είπε ότι «Επειδή κάποιος μιλά για ‘γκρίζες ζώνες’, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν κιόλας» και επεσήμανε πως παρότι η χώρα μας δεν θα μπει σε διαδικασία τεχνητής έντασης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. “Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, δεν διεκδικεί κάτι”, από την άλλη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές, που δεν είναι άλλες από την εθνική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία, τόνισε ο υπουργός.