Κατηγορίες
περιβάλλον

Εγκαινιάστηκε ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων – Δράση για την Άγρια Ζωή, στις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, παρουσία μελών της τοπικής κοινωνίας, στελεχών της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων περιβαλλοντικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων. Μάλιστα, τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν και από την απελευθέρωση τριών γερακινών και δύο βραχοκιρκίνεζων.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από το Δήμαρχο Δέλτα, Ευθύμιο Φωτόπουλο και τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο. «Από σήμερα προσθέτουμε και επισήμως μια δομή υπερτοπικής οικολογικής σημασίας για την φροντίδα άγριων ζώων και πουλιών», ανέφερε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η δημιουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου Χαλάστρας, Γρηγόρη Ουζούνη, και ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση του κτιρίου στο Σωματείο Δράση για την Άγρια Ζωή, το καλοκαίρι του 2014, με δήμαρχο το Γιώργο Γλώσση. «Στη δική μας Διοίκηση έλαχε να βάλουμε το τελευταίο λιθαράκι με την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού» είπε, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Δέλτα θα παραμείνει κοντά σε αυτή την προσπάθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 -πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του- ο Σταθμός υποδέχτηκε για περίθαλψη περισσότερα ζώα από όσα είχαν περιθάλψει οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή κάθε άλλη χρονιά. Συγκεκριμένα ο αριθμός ανήλθε σε 1.655 ζώα, από 118 διαφορετικά είδη, στη μεγάλη τους πλειονότητα πουλιά, αλλά και χελώνες, ζαρκάδια, λαγοί και σκίουροι.

 

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο αυξημένος ρυθμός εισαγωγών ζώων για νοσηλεία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2017, καθώς κατέφθαναν συνεχώς τραυματισμένα και εξαντλημένα άγρια ζώα. Έτσι, ο πρώτος μήνας του 2017 έκλεισε με ρεκόρ μηνός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (84 έως τώρα όταν πέρσι παρελήφθησαν για νοσηλεία 74 ζώα).

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «Αυτά τα πιλοτικά, παρεμβατικά έργα μας βοηθούν να αποκαταστήσουμε τη συνομιλία της τοπικής κοινωνίας με το περιβάλλον», ενώ ο εκπρόσωπος της Δράσης για την Άγρια Ζωή, Σταύρος Καλπάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τη χρησιμότητα που έχει για την κοινωνία ένα τέτοιο έργο. «Ο Δήμαρχος είναι εδώ και συνεισφέρει ουσιαστικά για τη λειτουργία του σταθμού, έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνουμε», είπε. «Με τον Σταθμό αυτό θα συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων που υπάρχουν στη φύση», είπε ενώ τόνισε πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς την συνεχή προσπάθεια και στήριξη των εθελοντών αλλά και φορέων που από το υστέρημά τους προσφέρουν βοήθεια στον σταθμό πρώτων βοηθειών.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ανέφερε πως τα εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών σηματοδοτούν τρία πράγματα. Πρώτον, πολιτιστικά, η αγάπη για τα ζώα δείχνει αυξημένο επίπεδο πολιτισμού. «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα, είπε ο μεγάλος μας συγγραφέας, Μενέλαος Λουντέμης», ανέφερε. Δεύτερον, από εκπαιδευτικής άποψης, τόσο οι παιδοψυχολόγοι όσο και οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η φιλία ανάμεσα στα παιδιά και τα ζώα δημιουργεί καλύτερες συνθήκες μάθησης και ψυχικής υγείας. Και τρίτον, από περιβαλλοντικής άποψης σηματοδοτεί το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Γ. Αρβανιτίδης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ’ Σ.Σ. Γενικός Αρχικτηνίατρος Κ. Τερψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης, οι Αντιδήμαρχοι Ευ. Βαμβάκος και Β. Παπαγεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Ρήγας, ο πρώην Δήμαρχος Χαλάστρας Γρ. Ουζούνης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Σίνδου, Χαλάστρας, Ν. Μαγνησίας Δ. Γκαμανής, Απ. Κανάκας και Σ. Καραπαύλου αντίστοιχα, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της οικολογικής οργάνωσης «Καλλιστώ», της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και των Φορέων Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης και Λίμνης Κερκίνης.