Κατηγορίες
Οικονομία

Για πολλοστή φορά επανέρχονται στη διεθνή πιάτσα σενάρια grexit

Τα δεδομένα είναι πολύ απλά, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το παίζουν ειδήμονες, να παίρνουν εκείνο το υφάκι των 1000 καρδιναλίων, να κοιτάνε πάνω από τα γυαλιά τους και να λένε ασυναρτησίες:

δεδομένο πρώτο: οι ΗΠΑ θέλουν, αφού ήδη η Μεγ. Βρετανία έχει φύγει, να τινάξουν στον αέρα το σαθρό – όπως το κατάντησαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτό – οικοδόμημα της ΕΕ. Διαλυμένη ΕΕ σημαίνει πως «κονταίνει» η Γερμανία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

 

δεδομένο δεύτερο: ο φερόμενος ως επιλεγείς από τον Τραμπ για πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τεντ Μάλοκ ήδη πριν από κανα δεκαήμερο είχε μιλήσει για διάλυση του ευρώ εντός των προσεχών 18 μηνών. Τώρα επανέρχεται στα της ευρωζώνης και αναφέρει πως «υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ».

δεδομένο τρίτο: τις … βουλές του ΔΝΤ (δηλαδή των ΗΠΑ) θα τις μάθουμε σύντομα. Έχουν συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου στο ευαγές εκείνο ίδρυμα, οπότε θα μάθουμε περισσότερα για τα της συμμετοχής του σε κάποιο (νέο ή υφιστάμενο) «ελληνικό πρόγραμμα» σύντομα.

δεδομένο τέταρτο: τις βουλές των Ευρωπαίων (δηλαδή των Γερμανών) τις γνωρίζουμε ήδη. Θέλουν να έχουν συνεχώς την Ελλάδα στον τοίχο.

– και μια σημείωση: το ΔΝΤ, για το οποίο ο μέσος Έλληνας δεν έχει καταλάβει αν τελικά το θέλουν μέσα ή έξω (αλλά και για το οποίο αγνοεί ότι όπου πήγε τα τίναξε όλα στον αέρα, αφού ζητούσε από τις Κυβερνήσεις να εφαρμόζουν μια σειρά από «συνταγές σωτηρίας και επιτυχίας»), έχει να δώσει πολύ καιρό χρήματα. Τις δόσεις όμως από την Ελλάδα τις εισπράττει κανονικότατα.

Το αν θα μείνουμε μέσα ή έξω είναι καθαρά δική μας επιλογή, της Ελλάδας. Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι δεν συζητάμε επ’ αυτού, μετά από 7 χρόνια «επιτυχιών», «ανακάμψεων» και «αντιστροφών κλίματος». Άσε που φέτος δεν ακούσαμε ακόμη τίποτε για «δεύτερο εξάμηνο» και αρχίζουμε όλοι και απογοητευόμαστε…