Κατηγορίες
επικαιρότητα

Απενεργοποιήθηκε και μεταφέρεται από το Κορδελιό η βόμβα του Β’ Π.Π. – Δήλωση Τζιτζικώστα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση που οργάνωσε και υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την απενεργοποίηση και απομάκρυνση της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Η βόμβα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Ελληνικού Στρατού, ήταν Αμερικανικής προέλευσης και σε πολύ καλή κατάσταση. Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες ενώ η κατάστασή της οφείλεται και στο ότι όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος.

Ειδική ομάδα του Στρατού προχώρησε στην απενεργοποίηση της βόμβας και η βόμβα θα μεταφερθεί (στο δεύτερο στάδιο της επιχείρησης) στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε τα εξής:

«Τέλος καλό, όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, βόμβας 1,5 μέτρου και 170 κιλών. Οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ήταν πραγματικά, μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης. Απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 πολίτες.

Είναι μια επιχείρηση για την οποία: Υπήρξε υποδειγματική οργάνωση και συνεργασία και συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο. Κύλησαν όλα ομαλά και το σχέδιό μας υλοποιήθηκε στο ακέραιο.

Η πρωτόγνωρη αυτή επιχείρηση λοιπόν, της απενεργοποίησης της βόμβας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε κανένα στάδιο, δεν υπήρξε απολύτως καμία παρέκκλιση από το αρχικό σχέδιο κάτι που ίσως, φαντάζει επίσης, πρωτόγνωρο στη χώρα μας.

Αποδείξαμε ότι με σχέδιο και συνεργασία, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και τα καταφέραμε –όλοι οι φορείς– εξαιρετικά.

Θέλω λοιπόν, να συγχαρώ για την εξαιρετική επιχειρησιακή τους ικανότητα και την αποτελεσματικότητά τους όλους τους φορείς:

 • Το Στρατό και συγκεκριμένα την Ομάδα Ναρκαλιευτών του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς.
 • Την Ελληνική Αστυνομία.
 • Την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 • Την Πυροσβεστική.
 • Τους Δημάρχους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα.
 • Το ΕΚΑΒ.
 • Τον ΟΑΣΘ.
 • Όλα τα Νοσοκομεία.
 • Τον ΕΚΕΠΥ.
 • Τα Ελληνικά Πετρέλαια.
 • Τα ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ.
 • Όλες τις εθελοντικές ομάδες.

Ιδιαιτέρως, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τους εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέλω επίσης και κύρια, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμπολίτες μας για την εξαιρετική και άψογη συνεργασία τους.

Καταλαβαίνω ότι υπήρξε αρκετή ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής, όμως η απομάκρυνση αυτή ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλειά τους. Τους ευχαριστώ λοιπόν, για την υπευθυνότητα που επέδειξαν, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναλυτικά δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένας πανικός, ούτε προκλήθηκε λόγω ανησυχίας κάποιο πρόβλημα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, όλα δούλεψαν ρολόι, όλα έγιναν εντός του χρόνου των τεσσάρων ωρών που είχαμε προβλέψει.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο τρόπος που δουλέψαμε, μεθοδικά, οργανωμένα, με συνεργασία, είναι οδηγός για τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας και στο μέλλον.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ.

Υπερασπίζεται, διασφαλίζει και εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών»