Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση

Ο Ιταλός Antonio Tajani νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Antonio Tajani (Αντόνιο Ταγιάνι) εξέλεξαν τελικά για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές. Σε μια διαδικασία κατά την οποία χρειάστηκε να διεξαχθούν τέσσερεις ψηφοφορίες, ο Ταγιάνι (που διετέλεσε συνεργάτης του Σίλβιο – μη ρωτάτε, ένας είναι ο Σιλβιο!!) εξελέγη πρόεδρος με 351 ψήφους ενώ ο Gianni Pittella (Τζιάνι Πιτέλα), ο οποίος ήταν υποψήφιος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών έλαβε 282 ψήφους.

Η εκλογή κρίθηκε στον τέταρτο γύρο επειδή κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων στους τρεις πρώτους γύρους της μυστικής ψηφοφορίας. Στον τέταρτο γύρο συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο και εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει απλή πλειοψηφία.

Από τους 751 ευρωβουλευτές που εκλέγονται για πενταετή θητεία, το ΕΛΚ έχει 217 ευρωβουλευτές, οι ευρωσοσιαλιστές 189 και οι Φιλελεύθεροι 68 (οι υπόλοιποι ανήκουν σε άλλες ομάδες ή σε καμία). Στη συγκεκριμένη εκλογή υπήρξε μια συμμαχία μεταξύ ΕΛΚ και Φιλελευθέρων.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση ήταν πως από τους 6 αρχικά υποψηφίους οι τρεις – μεταξύ των οποίων και οι 2 που αναμετρήθηκαν στην τέταρτη ψηφοφορία – ήταν Ιταλοί.

Η εκλογή των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων του ΕΚ θα γίνει την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Μεταξύ των υποψηφίων αντιπροέδρων είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είναι μέλος  της «Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών» (εξελέγη στην Ελλάδα με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ).