Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Η περιοχή στην κατάψυξη και η απόφαση για τα σχολεία

freddotempoΑπορία προκαλεί σε πολλούς η απόφαση να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στον πεδινό Δήμο Αλεξάνδρειας τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, λόγω «των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή». Όχι τόσο για το γεγονός αλλά για το σκεπτικό με το οποίο έκλεισαν, αφού στην πραγματικότητα η περιοχή είναι στην κατάψυξη αλλά ευτυχώς δεν έχει προβλήματα με χιονόπτωση.

Αν δεν υπάρχει κάποια σχετική διάταξη του νόμου που να επιβάλλει το κλείσιμο των σχολείων για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών (που να αναφέρει για παράδειγμα πως όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από Χ βαθμούς Κελσίου ή να αναφέρει πως όταν υπάρχει ολικός παγετός για Ψ ημέρες), τότε ποια η σκοπιμότητα του κλεισίματος των σχολείων σε έναν πεδινό Δήμο που – ευτυχώς – ΔΕΝ έχει πρόβλημα με χιονόπτωση;; Τα μαθήματα δεν θα μπορούσαν, έστω, να αρχίζουν 2 ή 3 ώρες αργότερα;;

Κι αν το πρόβλημα σχετίζεται σχετίζεται καθαρά με τη θέρμανση των σχολείων, έχουμε μια αξιοπρόσεκτη κατάσταση: τόσες μέρες γίνεται ντόρος με την κακοκαιρία που θα ερχόταν και που όντως δίνει θερμοκρασίες που είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τα τοπικά δεδομένα. Δεν προέβλεψαν να ανάψουν τους καυστήρες π.χ. από το Σάββατο για να ζεσταθούν τα σχολεία που ήταν κλειστά από τις 22-23 Δεκεμβρίου;

Με τη λογική αυτή – ακόμη και τώρα που όντως οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή είναι χαμηλές (χωρίς χιόνι που να εμποδίζει τους μαθητές να μετακινηθούν από και προς τα σχολεία τους) – τα εκπαιδευτικά συστήματα λαών που ζουν σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (πχ Ρώσοι, Σουηδοί, Καναδοί) δεν θα έπρεπε να υπήρχαν καν;; Και οι λαοί τους, που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες αρκετούς μήνες το χρόνο, θα έπρεπε να είναι αγράμματοι;;;

Σε άλλο Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα όσον αφορά το σκεπτικό του κλεισίματος των σχολείων του – όπου όπως φαίνεται από ανακοίνωση του Δήμου προέβλεψαν για θέρμανση και πρόσβαση. Αναφέρεται σε σχετική  με τα σχολεία ανακοίνωση: “(…)  έγινε λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του δήμου, με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι με κριτήριο τη θέρμανση και την ασφαλή προσβασιμότητα αυτά είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Στην εικόνα αυτή συνετέλεσε η κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών καθώς σε όλα τα σχολεία οι είσοδοι και οι αυλές διατηρήθηκαν καθαρές, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία και τα συστήματα θέρμανσης.
Παρά τις προσπάθειες, όμως, δεν κατέστη εφικτό θα τεθούν σε λειτουργία τα δίκτυα ύδρευσης, τα οποία παραμένουν παγωμένα, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η υγιεινή των μαθητών.

Αυτό ήταν και το στοιχείο που κυριάρχησε στη σύσκεψη, με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση ώστε να παραμείνουν κλειστά για αύριο, Δευτέρα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Αντίθετα, θα λειτουργήσουν κανονικά οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί (…).”