Κατηγορίες
προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ημαθία: καθορίστηκαν τα σχολεία που θα φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων

8raniaΔημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με την οποία καθορίζονται τα σχολεία στα οποία θα φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική.

Για το σχολικό έτος 2016-17 τα σχολεία στους Δήμους Αλεξάνδρειας και Βέροιας στα οποία θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) που θα φοιτήσουν τα παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας (Αγ. Βαρβάρα) είναι τα εξής:

  • Δήμος Αλεξάνδρειας – μαθητές δημοτικού: 4ο και 5ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας
  • Δήμος Αλεξάνδρειας – μαθητές γυμνασίου: γυμνάσιο Καβασίλων
  • Δήμος Βέροιας – μαθητές δημοτικού: δημοτικό σχολείο Αγίας Βαρβάρας
  • Δήμος Βέροιας – μαθητές γυμνασίου: ημερήσιο γυμνάσιο Βεργίνας

Το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

diamant_fbΌπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο δ/ντης της α’/βάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας Διον. Διαμαντόπουλος, σε σημερινή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος με τους δύο Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων κ.κ. Ολυμπία Μπέτσα (για το Κέντρο Φιλοξενίας Αγ. Βαρβάρας) και Παύλο Σαββίδη (για το Κέντρο Φιλοξενίας Αλεξάνδρειας) και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης κα Ισαΐα Λαζαρίδου, συζητήθηκαν και καθορίστηκαν ο αριθμός των Τάξεων που πρόκειται να συσταθούν σε κάθε σχολείο υποδοχής, καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα απαιτηθούν για την πλήρη ανάπτυξη του Προγράμματος εκπαίδευσης.

Παράλληλα, σήμερα εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΠΕ Ημαθίας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη στελέχωση των Τάξεων στα ανωτέρω καθορισμένα Δημοτικά Σχολεία και ορίστηκαν οι προβλεπόμενες Τριμελείς Ομάδες κάθε Σχολείου υποδοχής για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή έναρξη του Προγράμματος.

Ταυτόχρονα με τη διαδικασία καθορισμού των Τάξεων και της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Διεύθυνσή Ημαθίας, ιατρική εξέταση όλων των προσφυγόπαιδων που θα ενταχθούν στις σχολικές μονάδες. Για το συγκεκριμένο θέμα, στην Ημαθία, ως γνωστόν, προηγήθηκε μια συστηματική και ουσιαστική προσπάθεια από την Αντιπεριφέρεια, το Νοσοκομείο Βέροιας και τις ΜΚΟ, με αποτέλεσμα όλα τα προσφυγόπουλα να έχουν εξεταστεί ιατρικά και να έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα των προβλεπόμενων εμβολίων. Κατά συνέπεια, στο θέμα αυτό απομένει η επικαιροποίηση όλων των στοιχείων της ιατρικής εξέτασης.

“Προσωπικά, ως Διευθυντής Εκπαίδευσης, είμαι βέβαιος πως τόσο η εκπαιδευτική μας κοινότητα όσο και οι τοπικές κοινωνίες, ανταποκρινόμενες στο υπηρεσιακό και ανθρωπιστικό τους καθήκον, θα αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα και θα τα υποδεχθούν στα σχολεία με αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης.” αναφέρει στην ίδια ανάρτησή του ο δ/ντης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας.