Κατηγορίες
Ιταλία

Ιταλία: παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα

mateorenzi20151205Ανέλαβε προσωπική ευθύνη για το αποτέλεσμα – το κόμμα του Γκρίλο ζήτησε άμεσα εκλογές

Με μια ξεκάθαρη διαφορά υπέρ του «Όχι», που στις 6:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) έφτανε τα 6 εκατομμύρια ψήφους (!!!), το ιταλικό δημοψήφισμα καταπίνει τελικά τον πρωθυπουργό Ρέντσι και πιθανόν φέρνει την Ιταλία ένα βήμα πριν από εκλογές.

Ο Ρέντσι έχασε το μεγάλο του στοίχημα, σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο (όπως και ο ίδιος σημείωσε) υπήρξε τεράστια συμμετοχή. Έτσι τα ξημερώματα της Δευτέρας δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, πως παραιτείται και πως θα επισκεφτεί για αυτόν το λόγο τον πρόεδρο της Ιταλίας Ματταρέλλα το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

Στην ομιλία του, ο Ρέντσι – σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται τουλάχιστον στην Ελλάδα, από τους νέους πολιτικούς- ανέλαβε προσωπικά όλο το βάρος της ευθύνης για την ήττα του «Ναι». «Αναλαμβάνω εγώ όλες τις ευθύνες για την ήττα. Και λέω στους φίλους του «Ναι» πως έχασα εγώ. Όχι εσείς! Όποιος παλεύει για μια ιδέα δεν μπορεί να χάσει.»

Στην Ιταλία πλέον τα πράγματα είναι μπερδεμένα, όχι γιατί παραιτήθηκε ο Ρέντσι. Ουδείς αναντικατάστατος – άλλωστε τα μνήματα γεμάτα από αναντικατάστατους είναι!

Τα πράγματα είναι μπερδεμένα γιατί κάποιοι μιλούν για εκλογές, κάποιοι ράβουν κοστούμια για να αναλάβουν ενώ κάποιοι άλλοι επιχαίρουν και προσπαθούν να επωφεληθούν πολιτικά γνωρίζοντας καλά πως τα εκατομμύρια όσων είπαν «Όχι» δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματός τους. Μια κατάσταση που θυμίζει εκείνο το δημοψήφισμα που είχε γίνει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 (για άλλο λόγο), όταν «Όχι» είχε ψηφίσει το 61,31% των συμμετεχόντων αλλά κανένα μα κανένα κόμμα ακόμη και σήμερα δεν συγκεντρώνει 61,31% …

Και τώρα ο λόγος στον πρόεδρο της Ιταλίας ο οποίος ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ έχει να επιλέξει μεταξύ μιας νέας εντολής στον Ρέντσι (που έχει ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά στο δημοψήφισμα έχασε), μιας εντολής σε άλλο πρόσωπο (πολιτικό ή μη, αλλά ποιος θα το στηρίξει – αφού τα πράγματα στα οποία συμφωνούν τα κόμματα που υποστήριξαν το “Όχι” δεν είναι και πολλά) καθώς και να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές.