Κατηγορίες
Οικονομία

Η επιστολή Τσακαλώτου “δείχνει” που θα πάει η Οικονομία τουλάχιστον μέχρι το 2018

tsipras-tsakalotos-copyΔεν θα αναφερθούμε στα κάθε είδους παρασκήνια (που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι εικάζουν πως έχουν παιχτεί), αφού δεν τα γνωρίζουμε.

Θα αναφερθούμε όμως στα προφανή, σε αυτά που βγαίνουν από όσα γράφει η επιστολή Τσακαλώτου προς την Επιτροπεία, γιατί η επιστολή δείχνει που και πως θα κινηθεί η Οικονομία για την επόμενη διετία (τουλάχιστον):

α) το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι μόνο για το 2016. Άρα όσοι έσπευσαν να χαρούν και να πουν πως πρόκειται για «επανεισαγωγή» της 13ης σύνταξης, επλανήθησαν πλάνην οικτράν!

β) για να «πιάσει» η Οικονομία το προσυμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018 θα πρέπει να φορολογηθεί ότι κινείται και αναπνέει. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει ξηλωθεί σαν χιλιοφορεμένο πουλόβερ και αποσυντίθεται (άρα φράγκα από εκεί δεν υπάρχουν), οπότε είναι μονόδρομος το από που θα προέλθουν τα χρήματα ώστε να φτάσει το πλεόνασμα στο 3,5% επί του ΑΕΠ. Μια από τα ίδια και το 2017, με πιο χαλαρή όμως βερσιόν, αφού το απαιτούμενο – προσυμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται «μόλις» 1,75% επί του ΑΕΠ.

γ) Η αναβολή της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου ισχύει μόνο για το 2017.

Φυσικά, η πλήρης «συμμόρφωση» με τα συμφωνηθέντα φαίνεται σε ένα κομβικό σημείο της επιστολής Τσακαλώτου, στο τέλος της: «(…) είμαστε πλήρως δεσμευμένοι για να παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα, τόσο στην ουσία αλλά και στην διαδικασία συνεργασίας με τους εταίρους.» γράφει ο Έλληνας υπουργός