Κατηγορίες
στήλες

Ηλέκτρα: οι πανελλαδικές της μαγειρικής, διάφορα άλλα και οι ευχές μου

electra1 copyΚορίτσια και αγόρια γεια σας.

Δεν σας έχω παραμελήσει, ούτε σας έχω ξεχάσει. Όμως οι υποχρεώσεις με έχουν στείλει λίγο μακριά σας, στην πρωτεύουσα, και είπα να μείνω εδώ και για τα Χριστούγεννα. Ας είναι καλά και οι φίλοι. Όμως σαν την Ημαθία δεν έχει.

Η Αθήνα τα Χριστούγεννα δεν είναι όπως ήταν κάποτε, άδεια. Φέτος έχει περισσότερο κόσμο, προφανώς τα χρήματα δεν φτάνουν για να πληρώσει κανείς τους φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας και εξ ανάγκης μένει στην πόλη.

Πήγαμε με τις άλλες την προηγούμενη εβδομάδα να δούμε τη ρόδα στο Σύνταγμα, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν μια ρόδα. Τίποτε άλλο. Τα ξέρετε τα γεγονότα. Όπως είπε και μια φίλη, πήγαν να κάνουν το London eye αλλά τελικά τους βγήκε ένα πράγμα παρόμοιο με τα παλιά ελληνικά λούνα-πάρκ. Δεν πειράζει, ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα υπάρχει κάτι πιο καλά οργανωμένο και πιο καλόγουστο.

Εκεί επάνω στην πατρίδα μαθαίνω πως γίνονται εκδηλώσεις πολλές. Τόσο στη Βέροια, όσο και στην Αλεξάνδρεια και στη Νάουσα. Εκδηλώσεις που έχουν ποιότητα και παράδοση μαζί. Ένα μεγάλο μπράβο στους συλλόγους και στις δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει όλο το βάρος.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στις κάθε είδους «γουρουνοχαρές». Αυτές αφήστε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από 10 έως 40 γνωστοί μεταξύ τους που μαζεύονται, πίνουν και τρώνε μέχρι σκασμού και νομίζουν πως κάτι κάνουν. psistaria1Μετά βγαίνουν και 10 φωτογραφίες και τις βάζουν στο facebook ή τις ανεβάζουν διάφορα site που υποτίθεται πως ενημερώνουν αλλά επί της ουσίας κάνουν μαύρη διαφήμιση. Το πρόβλημα μετά έρχεται μόνο του: αν δει η υποψήφια πεθερά τον γαμπρούλη της σε τέτοιο πράγμα, τι να κάνει η καημένη; Βλέπεις, έχουν λογαριασμό στο facebook και οι πεθερές και τα ελέγχουν όλα. Δεν ξεφεύγει τίποτε… Ήδη ένα τέτοιο φαινόμενο τα είχαμε και ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία ακόμη το φυσάει και δεν κρυώνει: πέρασε μαύρα Χριστούγεννα επειδή την παραμονή δεν επέλεξε τα πεθερικά αλλά το κατάστημα φίλου και τα ψητά του.

Τα τέλη κυκλοφορίας τα πληρώσατε; Με τις υγείες σας! Είναι σαν εκείνα τα ραντεβού με την Ιστορία, που έλεγε κάποιος παλιός πολιτικός. Σηματάκι και πρωτοχρονιά πάνε παρέα. Ποιος Άι Βασίλης;; Η πρωτοχρονιά φέτος είναι συνυφασμένη με άλλον «άγιο»: Αι-Τσακαλώτος!!! Μόνο που αυτός δουλεύει αντίστροφα: αυτός παίρνει, δεν δίνει. Το μόνο καλό το ότι φέτος δεν θα πληρώσω περισσότερα. Μέχρι του χρόνου, βλέπουμε!

Και μια που είπα για χρήματα και υποχρεώσεις να σας πω ότι φέτος στην πρωτεύουσα η αγορά ήταν μαύρο χάλι. Αλίμονο σε όποιον έχει μαγαζί. Όλο το χρήμα στις υποχρεώσεις προς φόρους, λογαριασμούς και τέλη πηγαίνει και μένουν λίγα, ελάχιστα στον κόσμο για τα είδη του χριστουγεννιάτικου – πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Οπότε ότι μένει από χρήματα, αν μένει, θα πάει σε δώρα για τα παιδιά, τα εγγόνια, τα βαφτιστήρια. Δεν πειράζει, όπως έγραψε πριν από περίπου 40 χρόνια ο μεγάλος Λευτέρης Παπαδόπουλος «έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Αυτά το ολίγα για τώρα – πιο πολύ να σας πω ήθελα μόνο ευχές να στείλω. Αλλά πάλι μου βγήκε το κάτι περισσότερο. Θα σας εκμυστηρευτώ όμως κάτι: με το που επιστρέφω θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με περισσότερα για εσάς κορίτσια. Οι άνδρες κάνουν στην ουσία ότι τους πούμε, οπότε αν τα λέμε μεταξύ μας εμείς είναι σα να τα λέμε με όλο τον πληθυσμό.

Να σας επισημάνω και κάτι ακόμη: μακριά από το πολύ και άστατο φαγητό. Ότι βάλουμε τώρα δεν χάνεται εύκολα και μη βασιστείτε στο γυμναστήριο γιατί πάλι θα βαρεθούμε να πάμε και θα βρούμε χίλιες δυο δικαιολογίες για να το αποφύγουμε. Οπότε με μέτρο το φαγητό.

xristtrapeziΛογικό είναι να δοκιμάσουμε τα πάντα, αφού εμείς τα ετοιμάζουμε και πρέπει να τα δοκιμάσουμε πριν τα βγάλουμε στο τραπέζι.

Όμως, αν έχετε και τη μαμά ή την πεθερά προσκεκλημένη, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Η μια θέλει να δει τι σας έμαθε, η άλλη θέλει να δει αν περνάει καλά ο κανακάρης της. Τεστ είναι αυτό. Σαν τις πανελλαδικές ένα πράγμα. Μια στιγμή αρκεί να φέρει την καταστροφή και ξαφνικά κι οι δυο θα συνασπιστούν απέναντί σας. Οπότε προσεκτικά με τις συνταγές και εσείς προσεκτικά με αυτά που τρώτε. Πρέπει να είμαστε και νοικοκυρές αλλά και ευπαρουσίαστες μαζί.

Να σας ευχηθώ χρόνια πολλά, καλή χρονιά και υγεία σε όλους. Και οι ελεύθερες, αν το θέλουν πραγματικά, του χρόνου τέτοια μέρα εύχομαι να είναι “διπλές” στα μαγαζιά για ψώνια και στα καφέ αλλά και στα τραπέζια των φίλων και των συγγενών.

Πολλά φιλιά!

Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους και ευτυχισμένο το 2017.

electra-redrose