Κατηγορίες
παιδεία

Δράσεις από το ειδικό δημοτικό σχολείο της Αλεξάνδρειας (με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία)

eiddimit20161211Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.     Φέτος οι επισκέψεις έγιναν από τα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης στο  χώρο του Ειδικού Σχολείου.

Το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα το οποίο διήρκεσε από την 23η Νοεμβρίου 2016 έως τη 1η Δεκεμβρίου 2016 είχε ως στόχο να αναπτύξει την ενσυναίσθηση μέσω μιας πληθώρας διαθεματικών δραστηριοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο.

Οι μαθητές των γενικών σχολείων που συμμετείχαν, είχαν την δυνατότητα   να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες βάσει των κατηγοριών αναπηρίας που επιλέχθηκαν και με τον τρόπο αυτό να έρθουν «πιο κοντά» με τις πραγματικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο με κάποιας μορφής αναπηρία.

Συμμετείχαν τα  Δημοτικά Σχολεία γενικής αγωγής της πόλης της Αλεξάνδρειας  με ένα τμήμα από κάθε σχολείο,  το ενδιαφέρον συμμετοχής  ήταν πολύ μεγάλο καθώς και άλλα τμήματα ήθελαν να συμμετάσχουν . Μέσω της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας, τα παιδιά προσπάθησαν να αντιληφθούν τις δυσκολίες τις καθημερινότητας που μπορεί ένα άτομο με αναπηρία να κληθεί να αντιμετωπίσει καθώς και τα συναισθήματα που αυτές και ο περίγυρός του δημιουργούν.

Επίσης για το πώς θα πρέπει και οι ίδιοι οι μαθητές όταν αργότερα κληθούν ως ενεργοί πολίτες να κινηθούν ως προς την άρση εμποδίων που δημιουργούν προβλήματα τόσο στην προσβασιμότητα των χώρων που κινείται ένα άτομο με αναπηρία όσο και στις κοινωνικές συναναστροφές τους.

eiddimit20161211-1Πραγματοποιήθηκαν παιγνιώδεις δραστηριότητες με σκοπό την συνεργασία των μαθητών γενικής και ειδικής αγωγής ενώ στο τέλος προγράμματος κάθε ημέρας τα παιδιά των γενικών σχολείων αποτύπωναν σε μεγάλο χαρτί τύπου αφίσας τα μηνύματα που εισέπραξαν κατά την διάρκεια της ημέρας και τα μηνύματα που θα ήθελαν να περάσουν στους συνανθρώπους και συμμαθητές τους αναφορικά με την αγάπη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ΑΠΟΔΟΧΗ.

Σε συνέχεια και ως αποτίμηση-σύνοψη του προγράμματος Ευαισθητοποίησης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, όπου και παρουσιάστηκαν σχετικά βίντεο και αναφορές για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Επίσης παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις που έλαβαν χώρα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος όπου έκδηλος ήταν και ο ενθουσιασμός των παιδιών για την συμμετοχή τους σε όλο αυτό.

Με την παρουσία του, εκτός των εκπαιδευτικών των γενικών σχολείων τους οποίους το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ευχαριστεί θερμά για το ενδιαφέρον και την συνεργασία, μας τίμησε με τη παρουσία του και ο Σύμβουλος Γενικής Αγωγής της Αθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαλκιάς Γιώργος.