Κατηγορίες
διεθνή

Τράμπ πρόεδρος στις ΗΠΑ (και πως ψήφισε η Αλεξάνδρεια;;;)

trclint16Σκληρή ήταν η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, αφού τα δεδομένα άλλαξαν μέσα σε δυο – τρεις ώρες και ο Trump κέρδισε την Clinton. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) «γύρισε» το αποτέλεσμα και ενώ αρχικά προηγούνταν η «συστημική» Clinton, από την ώρα εκείνη και μετά τα αποτελέσματα ενσωματώνονταν με πιο γρήγορους ρυθμούς και οι πολιτείες πήγαιναν στον Trump η μια μετά την άλλη. Ειδικά αυτές που υποτίθεται πως καθορίζουν κάθε φορά το αποτέλεσμα.

Δεν θα μπούμε σε βαθιές πολιτικές ή γεωγραφικο-δημογραφικές αναλύσεις. Το αποτέλεσμα δείχνει μια αγανάκτηση του κόσμου για το κατεστημένο, το οποίο χωρίς αμφιβολία εκπροσωπούσε η Clinton. Η οποία, εισπράττοντας (όχι ανεξήγητα) την οργή του κόσμου, πρέπει να ήταν και η μόνη η οποία θα μπορούσε να χάσει από τον Trump. Θα μείνουμε μόνο στο εξής απλό:

δύσκολα να αλλάξει κάτι για τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση φυσικά η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο παραμείνει στην υφιστάμενη ασταθή ισορροπία.

Και τρεις παρατηρήσεις σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ.

1) ο Trump είχε να τα βάλει με όλο το σύστημα, το οποίο αρνούνταν πεισματικά να δείχνει στην τηλεόραση τα αποτελέσματα που τον ευνοούσαν, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Έχει απέναντί του ακόμη και το κομματικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων (τα κόμματα όμως στις ΗΠΑ έχουν διαφορετική λειτουργία από ότι στην Ευρώπη). Όχι ότι είναι κανένας εξω-συστημικός. Απλά είναι στα όρια του γνωστού συστήματος, το οποίο φυσιολογικά θα «ανανεώσει».

2) ο Trump αναλαμβάνει τον Γενάρη μια χώρα με βαθιές κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, που χωρίστηκε ακόμη περισσότερο και εξαιτίας και της έντονης προεκλογικής περιόδου. Και θα γίνει πρόεδρος σε μια χώρα που πολεμάει σε διάφορα σημεία του ταραγμένου μας πλανήτη.

columb-horz

3) στην τελευταία εικόνα τα αποτελέσματα στην αμερικάνικη πρωτεύουσα (όπου η Clinton «έπιασε» ποσοστά Βόρειας Κορέας, Τσαουσέσκου κλπ) αλλά και στην Αλεξάνδρεια.